دوره 18، شماره 4 - ( 11-1403 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 535-521 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fooladi M, Hayatzadeh M. Investigating the effect of temporal and spatial changes of precipitation and temperature on vegetation index (Case study: Yazd province). مرتع 2025; 18 (4) :521-535
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1233-fa.html
فولادی مهین، حیات زاده مهدی. بررسی تاثیر تغییرات زمانی و مکانی بارش و دما بر شاخص پوشش گیاهی (مطالعه موردی: استان یزد). مرتع. 1403; 18 (4) :521-535

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1233-fa.html


دانشگاه اردکان
چکیده:   (277 مشاهده)
سابقه و هدف: پوشش گیاهی تحت تأثیر تأثیر متقابل بارش و دما قرار می گیرد، زیرا میزان و زمان بارندگی، همراه با الگوهای دما، مستقیماً بر رشد، توزیع و سلامت کلی زندگی گیاهان تأثیر می گذارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تغییرات بارش و دما بر شاخص NDVI استخراج شده از سنجنده MODIS در استان یزد می­باشد.
مواد و روش­ها: به منظور بررسی رابطه بین پوشش گیاهی و متغیرهای اقلیمی، تصاویر 16 روزه سنجنده شاخص پوشش گیاهی و داده های دراز مدت بارش و دما استخراج شده از داده­های باز تحلیل ERA5-Land در بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۳ استفاده گردید. آنالیز روند این سه مجموعه داده با روش من-کندال بررسی و سپس همبستگی بین شاخص NDVI و متغیرهای اقلیمی بارش و دما در مقیاس­های سالانه، ماهانه و فصلی بررسی گردید.
نتایج: بررسی تغییرات سری­های زمانی NDVI، بارش و دما در مقیاس سالانه در دوره مورد مطالعه دارای روند صعودی غیرمعنی­دار می­باشند. با تحلیل همبستگی میان NDVI و بارش و دما، مشخص شد که در مقیاس سالانه، همبستگی NDVI با بارش به مقدار 31/0 (معنی‌داری در سطح 95 درصد) و با دما به مقدار 15/0 (بدون معنی‌داری) است. در مقیاس فصلی، بیشترین ضرایب همبستگی NDVI و دما مربوط به فصل پاییز (14/0) و بیشترین همبستگی با بارش مربوط به فصل بهار (75/0) می­باشد. در مقیاس ماهانه، بیشترین و کمترین همبستگی مثبت با دما به ترتیب در ماه‌های جولای (31/0) و فوریه (08/0) و بیشترین و کمترین همبستگی مثبت با بارش مربوط به ماه‌های مارس (38/0) و سپتامبر (04/0) می­باشد. بر اساس میانگین ضرایب همبستگی 12 ماه، تأثیر بارش بر تغییرات پوشش گیاهی بیشتر از تأثیر دما بر آن می­باشد که نشان­دهنده نقش کنترلی قوی­تر بارش نسبت به دما می­باشد. نقشه تفاضلی شاخص NDVI بین سال ابتدا (2000) و انتهای (2023) مورد بررسی نشان می­دهد که مناطق دارای تغییرات مقادیر افزایشی و کاهشی پوشش گیاهی، دارای پراکنش نامنظمی هستند و از تغییرات مکانی خاصی پیروی نمی­کنند. به عبارت دیگر، تغییرات در پوشش گیاهی در مناطق مختلف با تفاوت­های بسیاری در میزان و شکل دیده می­شود. نتایج تحقیق نشان می­دهند که در استان یزد تغییرات پوشش گیاهی بیش از آنکه به تغییرات متغیرهای بارش و دما وابسته باشد تحت تاثیر توپوگرافی می­باشد.
نتیجه­گیری: استفاده از تکنیک‌های پیشرفته سنجش از دور و منابع داده متنوع به منظور بهبود تخمین NDVI و متغیرهای آب و هوایی (تأثیر تکنیک‌های سنجش از دور) مورد توجه قرار گیرد. با توجه به این حوزه‌های تحقیقاتی، می‌توان به درک جامعی از تعاملات پوشش گیاهی، متغیرهای اقلیمی و فعالیت‌های انسانی در استان یزد دست یافت و در نتیجه، بهبود مدیریت زیست‌محیطی و برنامه‌ریزی توسعه پایدار در این منطقه را تسهیل کرد.
 
واژه‌های کلیدی: سنجنده، شاخص NDVI، MODIS، من-کندال
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/8/21 | پذیرش: 1403/10/26 | انتشار: 1403/11/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb