دوره 20، شماره 1 - ( 1-1405 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Abditazik S, Sepehri A, Farzam M, sadat azimi M. The impact of mining activities on biological and chemical properties of the soil of pastures adjacent to the West Asia Cement Factory in Torbat-e Jam. مرتع 2026; 20 (1)
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1294-fa.html
عبدی تازیک سعید، سپهری عادل، فرزام محمد، سادات عظیمی مژگان. تأثیر فعالیت‌های معدن‌کاوی بر برخی خصوصیات بیولوژیکی و شیمیایی خاک مراتع مجاور کارخانه سیمان غرب آسیا در تربت‌جام. مرتع. 1405; 20 (1)

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1294-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (24 مشاهده)

 سابقه و هدف: امروزه آلودگی آب، خاک و هوا بواسطۀ انجام فعالیت­های صنعتی توسط بشر، به یک تهدید جدی برای طبیعت تبدیل شده است. صنعت تولید سیمان و بهره­برداری از معادن مرتبط با آن، یکی از این آلاینده­های محیطی است. از بین رفتن اکوسیستم­های طبیعی، تخریب مراتع، جنگل­ها و مزارع و همچنین تهدید کیفیت آب سرچشمه­ها و سفره­های آب زیرزمینی، به خطر افتادن حیات گونه­های گیاهی و جانوری، خصوصاً گیاهان دارویی و تهدید فعالیت­های کشاورزی و دامپروری و بطور کلی از بین رفتن شرایط مساعد زندگی برای ساکنین منطقه، از پیامدهای منفی فعالیت­های بی حد و اندازۀ کارخانجات تولید سیمان و معادن مرتبط با آن به شمار می­رود. از این­رو، تحقیق حاضر با هدف مطالعه برخی خصوصیات شیمیایی و بیولوژیکی خاک، در اراضی تخریب شده اطراف کارخانه سیمان تربت­جام در اثر معدن‌کاوی صورت پذیرفت.
مواد و روش­ها: این پژوهش در سال 1401 درمحدوده مراتع و مناطق معدن‌کاوی شده مجاور کارخانه سیمان تربت­جام واقع در استان خراسان رضوی انجام شد. چهار سایت تخریب شده ناشی از معدن‌کاوی شامل مناطق ریزش­کوه، واریزه‌های سنگی حین معدن‌کاوی، واریزه‌های ناشی از جاده‌سازی و منطقه تحت تاثیر معدن مارن درنظر گرفته شدند که درکنار یک منطقه شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند. در هر یک از مناطق، پنج سایت و در هر سایت سه محدوده­‌ تصادفی ترانسکت (مجموعا 45 ترانسکت) مستقر گردید. در طول ترانسکت­ها پلات­های یک متر مربعی با فواصل 10 متری از یکدیگر مستقر شدند. در تمامی سایت­ها، جهت بررسی خصوصیات شیمیایی، فعالیت­های زیستی و عناصر ماکرو خاک، نمونه­برداری از دو عمق صفر تا 20 و 20 تا 40 سانتی­متر صورت گرفت.
نتایج: یافته­های پژوهش حاضر نشان دادند که میزان پتاسیم خاک در عمق 20 تا 40 سانتی­متر نسبت به عمق صفر تا 20 سانتی­متر بطور معنی­داری و به میزان 86/4 درصد بیشتر و هدایت­ الکتریکی خاک در عمق 20 تا 40 سانتی­متر نسبت به عمق صفر تا 20 سانتی­متر بطور معنی­داری و به میزان 37/3 درصد کمتر بود. فعالیت میکروارگانیسم­های خاک (شامل قارچ­های میکوریزا و باکتری­های هوازی و بی­هوازی) در منطقه شاهد، نسبت به مناطق معدن­کاوی شده بطور معنی­داری بیشتر بود. میزان ماده آلی و فسفر خاک، با انجام فعالیت­های معدن­کاوی نسبت به منطقه شاهد بطور معنی­داری کاهش یافت. در تحقیق حاضر، نوسانات pH خاک، بسیار ناچیز و کمتر از یک بود. با این وجود، بالاترین میزان pH خاک در منطقه واریزه سنگی در هر دو عمق صفر تا 20 سانتی­متر و 20 تا 40 سانتی­متر و منطقه جاده­سازی در عمق 20 تا 40 سانتی­متر وجود داشت و در این مناطق، pH خاک به سمت قلیایی شدن پیش رفت. کمترین میزان pH خاک نیز در منطقه شاهد و در عمق 20 تا 40 سانتی­متر مشاهده شد. بطوری که میزان pH خاک در این ناحیه و عمق نمونه­برداری، کمتر از 4/7 بود.
نتیجه­گیری: بر اساس یافته­های تحقیق حاضر، اثر عمق نمونه­برداری بر صفات بررسی شده چندان محسوس نبود. اما عمده صفات بررسی شده، تحت تاثیر مکان­های مورد مطالعه قرار گرفتند. بطوری که میزان میکروارگانیسم­های خاک در منطقه شاهد، نسبت به مناطق معدن­کاوی شده بطور معنی­داری بیشتر بود. از این رو، پیشنهاد می­شود که عملیات احیاء خاک در مناطق معدن­کاوی شده صورت پذیرد و قوانینی وضع گردد تا معدن­کاوان و فعالان حیطه کاری همچون کارخانجات تولید سیمان، پس از برداشت معادن، آن مناطق را دوباره احیاء کنند.

 
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/8/7 | پذیرش: 1404/5/14 | انتشار: 1405/1/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.