رعایت دستورالعمل زیر در نگارش مقالههایی که برای چاپ به مجله مرتع (Rangeland) ارسال می گردند ضروریست. بدیهی است که درصورت عدم رعایت نگارش دقیق مقاله در فرمت نشریه، مقاله در روند داوری قرار نخواهد گرفت.
- نوع مقاله
مقالههای پژوهشی مرتبط با اکوسیستمهای مرتعی که به زبان فارسی نوشته شده و برای نخستین بار منتشر میشود، به منظور چاپ توسط هیات تحریریۀ مجلۀ مرتع بررسی خواهد شد. هیات تحریریه پس از طی مراحل داوری نظر خود را مبنی بر قبول یا رد مقاله توسط سردبیر مجله به نگارنده (نگارندگان) اعلام خواهد کرد.
- روش تدوین
مقاله به ترتیب از اجزای زیر تشکیل خواهد شد.
۲-۱- عنوان
عنوان خلاصه، گویا و بیانگر محتویات مقاله بوده و از ۱۵ واژه تجاوز نکند.
- نام نگارنده (گان) زیر عنوان و مشخصات آنها بصورت زیرنویس آورده شود. نکته مهم: مشخصات نویسندگان در چکیده فارسی و انگلیسی به طور کامل در زیرنویس ارائه شود. مثلا؛ حسین آذرنیوند۱
۱- استاد گروه احیا مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
۲-۲- چکیده
چکیده مجموعۀ فشرده و گویایی از مقاله، با تاکید بر تشریح مسئله، روش تحقیق و نتایج بوده و از ۱۲ سطر (حدود ۲۵۰ واژه) بیشتر نباشد.
نکات بسیار مهم در تنظیم چکیده:
- تعداد کل کلمات حداکثر ۳۰۰
- ورود به مطلب ۴۰ الی ۵۰ کلمه
- هدف ۳۰ الی ۴۰ کلمه
- روش ۹۰ تا ۱۰۰ کلمه
- نتایج و نتیجهگیری کلی ۱۰۰ تا ۱۲۰ کلمه
- کلمات کلیدی حداقل ۴ حداکثر ۶ کلمه
(((ورود به مطلب:
کمیت و کیفیت ترکیبات شیمیایی و مواد مؤثره گیاهان دارویی معمولاً در مناطق مختلف متفاوت هستند و اثرات درمانی گونههای گیاهی به علت داشتن چنین ترکیبات شیمیایی در اندامهای گیاه است.
هدف:
هدف از انجام تحقیق حاضر معرفی مهمترین عوامل محیطی موثر بر تغییرات میزان مواد موثره در گونهی گیاهی دارویی بومادران (Achillea milefolium L.) است.
روش:
بدین منظور ابتدا سه رویشگاه اصلی بومادران در مرتعی ییلاقی (مرتع چهارباغ)، مرتع مشجر (حد فاصل مرز جنگل و مرتع در مسیر توسکستان- چهارباغ) و مرتع قشلاقی (حوزه آبخیز کچیک) شناسایی گردید و سپس در نقاط معرف هر رویشگاه نمونهبرداری از اندام هوایی گونهی بومادران و خاک صورت گرفت. متغیرهای محیطی (خاک، اقلیم و پستی و بلندی) در نقاط معرف اندازهگیری شد. اسانسگیری با استفاده از کلونجر و تجزیهی آنالیز مواد موثره اسانس با استفاده از دستگاه GC/MS انجام شد. برای شناسایی ارتباط مواد موثرهی گیاه بومادران با عوامل محیطی از آنالیز تطبیقی قوسگیریشده (DCA) و آنالیز تطبیقیمتعارف (CCA) استفاده شد.
نتایج و نتیجهگیری:
نتایج نشان داد مهمترین عوامل محیطی موثر بر تغییرات میزان اسانس گونه ی بومادران به ترتیب دما (۸۶۱/۰)، ارتفاع از سطح دریا (۵۶۵/۰-)، میزان آهک (۴۹۷/۰-)، میزان سیلت خاک (۴۹۱/۰-) و میزان رطوبت نسبی (۵۷۴/۰-) است. با توجه به استعداد و قابلیت بومادران در مناطقی با چنیین خصوصیات محیطی پیشنهاد میشود اقدام به تولید پایههای با توان تولید حداکثر اجزای اسانس نمود تا بتوان در استفاده چندمنظوره از مراتع، افزایش میزان درآمد بهرهبرداران از عرصههای طبیعی و سرانجام افزایش تولید ناخالص بوم نظام مرتع استفاده نمود.
کلمات کلیدی:
اسانس، بومادران، دما، گیاه دارویی، رویشگاه.)))
۲-۳- واژههای کلیدی
حداکثر ۶ واژه کلیدی ویژه، دربارۀ موضوع مورد پژوهش، بعد از چکیده ارائه شود.
۲-۴- مقدمه
مقدمه با طرح مسئله و مرور پژوهشهای انجام شده هدف پژوهش را توجیه کند (الف: منابعی که در اول جمله ذکر میشوند به صورت نام محقق و سال در داخل پرانتز به صورت میلادی ذکر شود. مثال: مقدم و همکاران (۲۰۱۰)؛ اکبری و نصیری (۲۰۱۴). ب: منابعی که در آخر جمله داخل پرانتز ذکر میشوند، شماره منبع در فهرست منابع پایانی مقاله به صورت عدد داخل پرانتز ارائه شود (مثال: ۵).
۲-۵- مواد و روشها
در این قسمت، مواد و وسایل بکار رفته، شیوۀ اجرای پژوهش، طرح آماری و روشهای شناسایی و ارزیابی توضیح داده میشود.
۲-۶- نتایج
تمامی نتایج کیفی و کمی بدست آمده در این قسمت ارائه میشود. برای ارائه نتایج از جدول، منحنی، نمودار یا تصویر استفاده شود (برای توضیحات بیشتر به بند ۳ مراجعه شود).
۲-۷- بحث و نتیجهگیری
در این قسمت نتایج بدست آمده با توجه به هدف بررسی و یافتههای دیگر پژوهشها، تجزیه و تحلیل شده دربارۀ آنها بحث و نتیجهگیری به عمل میآید. نگارنده در همین قسمت میتواند توصیهها و پیشنهادهای لازم برای انجام بررسیهای بعدی را نیز ارائه کند. منابع داخل پرانتز، به صورت عدد ارائه شود. الف: منابعی که در اول جمله ذکر میشوند به صورت نام محقق و سال در داخل پرانتز به صورت میلادی ذکر شود. مثال: مقدم و همکاران (۲۰۱۰)؛ اکبری و نصیری (۲۰۱۴). ب: منابعی که در آخر جمله داخل پرانتز ذکر میشوند، شماره منبع در فهرست منابع پایانی مقاله به صورت عدد داخل پرانتز ارائه شود (مثال: ۵).
۲-۸- منابع مورد استفاده
حداقل به چهار مقاله از نشریه مرتع ارجاع داده شود. کل منابع به زبان انگلیسی و به ترتیب حروف الفبای نام خانوادگی نگارنده (یا نام سازمان مربوطه در صورتی که فاقد نگارنده باشد) مرتب شود. چنانچه از یک نگارنده چند منبع مورد استفاده قرار گرفته باشد، ترتیب ارائه آنها برحسب سال انتشار از قدیم به جدید است. در صورتی که مقالات منفرد و مشترک از یک نگارنده ارائه میشود، ابتدا مقالات منفرد و سپس بقیه آنها بهترتیب حروف الفبای نام نگارندگان بعدی مرتب میشود. در تنظیم منابع بصورت حروف الفبایی و پیوسته شمارهگذاری میشوند. در مورد مقاله، نام خانوادگی و نام نگارنده، تاریخ انتشار مقاله، عنوان مقاله، عنوان کامل مجله، شمارۀ مجله در داخل پرانتز و شماره اولین و آخرین صفحه مقاله خواهد آمد. در صورت وجود چند نگارنده پس از نوشتن نام خانوادگی و حرف اول نام نگارندۀ اول، برای هر یک از نگارندگان دیگر ابتدا حرف اول نام و سپس نام خانوادگی آنها نوشته خواهد شد. قبل از نوشتن نام نگارندۀ آخر، علامت & خواهد آمد. در مورد کتاب، نام خانوادگی و نام نگارنده (در صورت وجود چند نگارنده همانند مقاله عمل شود)، تاریخ انتشار، عنوان کامل کتاب، شمارۀ جلد، ناشر، محل انتشار و تعداد کل صفحات کتاب ذکر خواهد شد.
در تنظیم فهرست منابع برای کتاب و مقاله از الگوی زیر پیروی شود:
Book
- Mesdaghi, M., ۱۹۹۸. Rage management in Iran. Astane ghods publications, ۲۵۹ p. (In Persian)
- Tueller, P.T., ۱۹۸۸. Vegetation Science Application for Rangeland Analysis and Management. Kluwer Acadamic Publishers, ۶۴۲ p.
Article
- Barani, H., A.A. Mehrabi, M.R. Moghadam & M. Farhadi, ۲۰۰۳. Investigation of spatial and time pattern of grazing on eastern of Alborz. Iranian Journal of Natural Resources, ۵۶(۱, ۲): ۱۱۷-۱۳۰. (In Persian)
- Ahmadkhani, R., M. Moameri & S. Samadi Khangah, ۲۰۲۰. Investigating the structural and functional changes of vegetation in two areas of exclosure and under grazing in the around Urmia Lake. Rangeland, ۱۴(۲): ۲۹۹-۳۱۲ (In Persian)
Amiri, F. & H. Arzani., ۲۰۱۳. Range suitability model for common use of sheep and goats. Iranian Journal of Range and Desert Research, ۲۰(۱): ۵۰-۷۱. (In Persian)
- Mosley, J.C., S.C. Bunting & M. Hironaka, ۱۹۸۶. Determining Range Condition from Frequency Data in Mountain Meadows of Central Idaho. J. Range Manage., ۳۹(۶): ۵۶۱-۵۶۵.
در تنظیم منابع پایانی عنوان انگلیسی مجله مرتع فقط و فقط Rangeland نوشته شود.
۲-۹- چکیده به زبان انگلیسی (Abstract)
چکیدۀ مقاله به زبان انگلیسی، برگردان کامل عنوان، متن و واژههای کلیدی چکیده فارسی میباشد.
- نام نگارنده (گان) زیر عنوان و مشخصات آنها بصورت زیرنویس آورده شود.
- شیوۀ نگارش
مقاله با رعایت ۲/۵ سانتیمتر حاشیۀ در اطراف، با قلم B-nazanin و اندازۀ حروف ۱۲ (Bold) برای عنوان، نویسنده ۱۱(Bold)، سرتیتر ۱۲(Bold)، متن ۱۲ ، پاصفحه ۱۰ ، فونت انگلیسی داخل متن که با قلم Times New Roman و اندازه ۱۰، عناوین جداول و نمودارها و شکلها با قلم B-nazanin Bold و اندازه ۱۰ و داخل آنها به اندازه ۸، خطوط داخل جداول بی رنگ، و متن مقاله بهصورت دو ستونه تنظیم شود. تمامی مقاله با رعایت اصول نگارشی در برنامۀ Word ۲۰۰۳ Xp ، ۲۰۰۷ ، ۲۰۱۰ و... تایپ شده و تعداد صفحات آن بیشتر از ۱۲ صفحه نباشد. قابل ذکر است که فایل بدون نام باید در فرمت ورد ۲۰۰۳ و فایل اصلی که شامل نام و مشخصات نویسندگان است باید در فرمت ورد ۲۰۱۰، ۲۰۱۳ و یا ۲۰۱۶ تنظیم شود و فرمولها و عکس ها به صورت فایل زنده باشند. همراه مقاله یک صفحه جداگانه (فایل پیش نیاز) که در آن عنوان کامل مقاله، نام و نام خانوادگی نگارنده (گان)، مرتبۀ علمی و نام گروه یا مؤسسهای که نگارنده (گان) در آن مشغول کار میباشند، نام فرد مسئول مکاتبات همراه با تلفن تماس و Email، همچنین ایمیل و شماره تلفن همه نویسندگان به پیوست ارسال و از ذکر مشخصات فوق در سایر صفحههای مقاله خوداری شود.
مقاله بهصورت فایل الکترونیکی در سایت مجله به آدرس www.rangelandsrm.ir بارگذاری شود.
در تنظیم جداول، منحنیها، اشکال و تصاویر رعایت نکات زیر الزامی است:
- اطلاعات جداول، نباید بهصورت منحنی یا به شکل دیگر در مقاله تکرار شوند. شماره و عنوان در بالای جدول ذکر گردد.
- هر ستون جدول دارای عنوان و واحد مربوط به خود باشد و چنانچه تمام ارقام جدول دارای واحد یکسان باشند، میتوان واحد را در عنوان جدول ذکر نمود.
- توضیحات اضافی عنوان و متن جدول، بهصورت زیرنویس ارائه شود. نتایج بررسیهای آماری، به یکی از روشهای علمی در جدول منعکس شده و در هر صفحه نباید بیش از دو جدول آورده شود.
- شکلهای هر مقاله شامل منحنی، نمودار، عکس و نقشه بوده و همه بطور یکسان به عنوان شکل شمارهگذاری میشوند. شکلها به صورت سیاه و سفید و با کیفیت، مناسب و مطلوب (حداقل DPI۳۰۰) تهیه شده و شماره و عنوان آنها در پایین بیاید.
- واحدهای استفاده شده در مقاله در سیستم متریک باشد
- جدولها بصورت ساده ترسیم شوند (از هر گونه ضخامت خطوط و رنگی بودن پرهیز شود).
قابل توجه محققان محترم: مقالات ارسالی باید دقیقاً بر اساس فرمت مجله تنظیم شده باشند، در غیر این صورت در فرآیند داوری قرار نخواهد گرفت.