جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای میرزائی آقجه قشلاق

مهندس سمیرا کرامتی جبه دار، دکتر فرزاد میرزائی آقجه قشلاق، دکتر اردوان قربانی، مهندس بهرام فتحی آچاچلوئی، مهندس بهمن نویدشاد،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف این پژوهش تعیین و مقایسه غلظت عناصر معدنی در شیر میش­های در حال چرا در مراتع ارتفاعات شمال و جنوب شرقی سبلان بود. بدین منظور مراتع واقع در طبقه‌های ارتفاعی ۲۱۰۰-۱۸۰۰، ۲۷۰۰-۲۳۰۰ و ۳۷۰۰-۳۲۰۰ متری در دامنه جنوب­شرقی سبلان و ۱۸۰۰-۱۳۰۰، ۲۵۰۰-۱۸۰۰­ و ۳۲۰۰-۲۵۰۰ متری در دامنه شمال سبلان به‌ترتیب به‌عنوان سایت­های ارتفاعی اول، دوم و سوم انتخاب شدند. سپس خاک، مخلوط گیاهان مرتعی (با استفاده از پلات یک مترمربعی) و شیر میش‌های چراکننده در این مراتع جهت اندازه­گیری میزان مواد معدنی آنها جمع­آوری شد. غلظت عناصر معدنی کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، سدیم، روی، مس، منگنز و آهن در نمونه­های آماده شده به‌وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی و فلم‌فتومتر اندازه­گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده­ها با استفاده از نرم­افزار  SAS۹,۱و با رویه مدل عمومی خطی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که در شیر گوسفندان چرا کننده در طبقه ارتفاعی ۱۸۰۰-۱۳۰۰ متری مراتع جنوب شرقی سبلان، میانگین عناصر کلسیم (۴۹/۶۱۹)، فسفر (۴۱/۶۰۷)، پتاسیم (۲۹/۱۳۹۹)، منیزیم (۰۱/۱۶۵) (میلی­گرم در کیلوگرم)، مس (۹/۱۳۱۲)، روی (۱۰۹۲۰) و منگنز (۶/۷۳۲) (میکروگرم در کیلوگرم) به‌طور معنی­داری بیشتر بود (۰۵/۰>p). در ارتفاع ۳۲۰۰-۲۵۰۰ متری مراتع دامنه شمال سبلان نیز کلسیم (۵۷/۹۳۷)، فسفر (۵۵/۳۲۰)، سدیم (۷۵/۹۲۴)، منیزیم (۰۵/۱۰۰) (میلی­گرم در کیلوگرم)، آهن (۲۴۰۴۱)، مس (۷/۲۳۸۴) و منگنز (۷۹/۱۳۵۵) (میکروگرم در کیلوگرم) به‌طور معنی­داری بیشتر بود (۰۵/۰>p). مقایسه غلظت عناصر معدنی در شیر میش­های چراکننده در دو دامنه شمال و جنوب­شرقی سبلان نیز نشان داد که غلظت اغلب عناصر مورد مطالعه بجز کلسیم، مس و منگنز در شیر میش­های چراکننده در مراتع جنوب شرقی سبلان به‌طور معنی­داری بیشتر بود (۰۵/۰>p). در حالت کلی نتایج نشان داد که ارتفاع و جهت مرتع با تأثیر بر میزان عناصر معدنی خاک و گیاهان مرتعی می­تواند بر وضعیت عناصر معدنی شیر میش­های چراکننده در مراتع سبلان تأثیرگذار باشد.


اردوان قربانی، لیدا عندلیبی، فرید دادجو، کبری محمدزاده نی، فرزاد میرزائی آقجه قشلاق، کاظم هاشمی مجد، مهدی معمری، فرزانه عظیمی مطعم،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: نقش مراتع در تولید فرآورده­های دامی از لحاظ تولید خوراک دام دارای اهمیت است که دو سوم از کل هزینه تولید در واحدهای مختلف پرورش دام، به هزینه­ خوراک اختصاص دارد. مرتع­داران عملکرد دام را برآیند نهایی کیفیت علوفه­ مرتع می‌دانند. کیفیت علوفه به‌عنوان توانایی تولید مرتعی در فراهم نمودن سطح مطلوب عملکرد دام (تولید گوشت، شیر و پشم) تعریف شده و ارزش غذایی علوفه بیانگر مقدار انرژی و مواد مغذی است که در دسترس دام قرار می­گیرد. هدف این پژوهش تعیین عناصر معدنی و ارزش غذایی گونه­های Tanacetum chiliophyllum Sch.Bip. و Potentilla reptans L. (گونه­های غالب منطقه) طی سه مرحله­ فنولوژیکی (رویشی، گل‌دهی و بذردهی) و در دو جهت جغرافیایی شمالی و جنوبی مراتع شغال‌دره شهرستان نمین استان اردبیل بوده است.
مواد و روش‌ها: تعداد دو سایت در منطقه­ شغال­دره از توابع شهرستان نمین واقع در استان اردبیل برای نمونه‌برداری انتخاب شد. این منطقه در مجاورت و تحت تأثیر آب و هوا و اقلیم دریای خزر و دیواره کوهستان البرز غربی و نفوذ هوای مرطوب به این منطقه قرار دارد. نمونه‌برداری از ۵۰ پایه به‌روش تصادفی انجام شد. پس از خشک و آماده‌سازی نمونه­ها برای انجام مراحل آزمایشگاهی، مواد معدنی ماکرو (نیترات، کلسیم، فسفر، ازت، سدیم و پتاسیم)، مواد معدنی میکرو (آهن، مس، روی و منگنز) و ویژگی­های شیمیایی دیواره سلولی بدون همی‌سلولز[۱] و الیاف نامحلول در شوینده خنثی[۲]، ماده خشک، چربی خام، خاکستر خام و پروتئین خام) با استفاده از روش­های آزمایشگاهی استاندارد در مراحل رویشی مختلف گونه‌ها اندازه­گیری شد.
نتایج: نتایج با استفاده از مقایسه میانگین بررسی شد و نشان داد که اختلاف بین دو گونه T. chiliophyllum و P. reptans در پتاسیم، کلسیم، نیترات، فسفر، روی، مس و منگنز (۰۱/۰>p) و در آهن و خاکستر خام (۰۵/۰>p) معنی‌دار بوده است. مرحله رویشی باعث ایجاد اختلاف معنی‌دار در آهن، روی، منگنز و درصد چربی شد (۰۱/۰>p). جهت جغرافیایی نیز با اختلاف ‌معنی­دار (۰۵/۰>p) در مقدار پروتئین خام، ماده خشک، NDF، آهن، کلسیم و نیترات شد. طبق نتایج به‌دست آمده میزان عناصر ماکرو، میکرو و میزان پروتئین خام گونه­های مورد بررسی در مراحل مختلف رشد کم‌تر از حد بحرانی و میزان ماده خشک بیش‌تر از حد بحرانی بود. این نتایج نشان­دهنده اهمیت نقش ویژگی­های ذاتی، مرحله رشد و شرایط محیطی در تعیین ویژگی­های کیفیت علوفه هستند.
نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق بیانگر اهمیت عملکرد گیاهان در اکوسیستم­ها، تحت تأثیر عوامل مختلفی نظیر نوع گونه، جهت جغرافیایی و مرحله­ رشد است. هر یک از این عوامل می­توانند تأثیر به‌سزایی بر کمیت و کیفیت گیاهان مرتعی داشته باشند؛ بنابراین شناخت عوامل محیطی و میزان اثر آن‌ها بـر پوشـش گیاهی برای احیاء اکوسیستم‌های مرتعی حائز اهمیت است. نتایج مقایسه کیفیت علوفه دو گونه نشان داد که گونه P.reptans  از ارزش علوفه‌ای بالاتری نسبت به T.chiliophyllum برخوردار است. پیشنهاد می‌شود با اجرای سیستم‌های چرایی و به‌عبارت‌دیگر برنامه‌ریزی خوراک‌دهی دام در مرتع، به گونه‌ای عمل شود تا ضمن حفظ وضعیت مرتع، عملکرد دام نیز در سطح مطلوبی نگه داشته شود و از کاهش وزن جثه دام‌ها جلوگیری گردد.
 
[۱] -Acid Detergent Fiber
[۲] - Neutral Detergent Fiber


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb