جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای مدل Hof

ناطق لشکری صنمی، جمشید قربانی، سید حسن زالی، قربان وهاب زاده،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: استخراج مواد معدنی از جمله عوامل مهم در تخریب بوم­سازگان مرتعی در کشور است. گیاهان بومی در احیای مناطق معدن­کاری شده در اولویت هستند به ویژه گیاهانی که به تنش ناشی از فلزات سنگین و کمبود مواد غذایی و شرایط سخت این مناطق سازگارتر باشند. در احیای پوشش گیاهی در محیط­های آلوده معدنی لازم است به چگونگی پاسخ گونه­های گیاهی به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی باطله­ها توجه شود. در این تحقیق به پاسخ چند گونه گیاهی پیشگام شامل Glaucium fimbrilligerum، Melica persica، Hordeum vulgare، Polygonum aviculare و Silybum marianum در توالی ثانویه در محیط معدنی به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی باطله­های زغال­سنگ پرداخته شد.
مواد و روش: این تحقیق در انباشت­ متعددی از باطله زغال­سنگ در محدوده معادن کارمزد در شهرستان سوادکوه در استان مازندران انجام شد. این معادن از بزرگترین و قدیمی­ترین نواحی تولیدکننده زغال­سنگ در حوضه زغالی البرز مرکزی هستند. باطله­هایی که در ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی مشابه قرار داشته و سه دهه از متروک ماندن آنها گذشته بوده، شناسایی و انتخاب شدند. یک باطله که در طول زمان باطله­ها روی هم انباشت و تسطیح شده و دو باطله دیگر در خروجی دهانه تونل­ها قرار داشته و عملیات مکانیکی خاصی روی آنها انجام نشده بود. نمونه­گیری پوشش گیاهی در ۱۳۸ پلات­های یک مترمربعی و به صورت تصادفی-منظم در امتداد ترانسکت انجام شد. در هر پلات­ درصد تاج پوشش هر گونه گیاهی تخمین زده شد. نمونه­گیری خاک در مرکز هر پلات و از عمق صفر تا ۲۰ سانتی­متر انجام شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و بافت، اسیدیته، قابلیت هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب و فلزات سنگین (مس، روی، نیکل و سرب) اندازه­گیری شدند. به منظور برازش هر یک از مدل­های هفتگانه HOF، تعیین مقدار بهینه و دامنه بوم­شناختی گونه­ها از بسته eHOF نسخه ۱,۸ در نرم افزار R  نسخه ۳,۵.۳ استفاده شد. مبنای انتخاب بهترین مدل، شاخص آکائیک بوده است.
نتایج: نتایج این تحقیق نشان داد که تنوعی از پاسخ گونه­های گیاهی به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی باطله زغال سنگ وجود داشته که پاسخ متقارن تک نمایی و پاسخ دونمایی با دو بهینه نابرابر متداول­تر از بقیه مدل­ها بودند. همه گونه­های گیاهی به جزء H. vulgare در محدوده ۴۹ تا ۸۸ درصد شن دارای وضعیت بهینه حضور بودند. گونه S. marianum در مقدار کم رس و P. aviculare و H. vulgare در دامنه وسیع­تری از گرادیان رس حضور داشتند. گونه­های G. fimbrilligerum و H. vulgare در پاسخ به اسیدیته باطله زغال سنگ پهنای آشیان گسترده­تری را نسبت به سایر گونه­های گیاهی داشتند. پاسخ گیاهان به عناصر غذایی باطله زغال سنگ بیشتر به صورت دونمایی با دو بهینه نابرابر بوده است. بالاترین بهینه نیتروژن کل برای گونه­ P. aviculare و بالاترین بهینه فسفر قابل جذب برای گونه­ P. aviculare و H. vulgare مشاهده شد. گونه­ S. marianum و M. persica نسبت به تمام فلزات سنگین موجود در باطله زغال سنگ رفتار تک­نمایی متقارن داشتند و سایر گونه­ها دارای تنوعی از مدل بهینه بودند. S. marianum با افزایش سطوح فلزات سنگین بهینه بالاتری نسبت به سایر گونه­ها داشت که بهینه آن در مس، سرب، روی و نیکل به ترتیب ۲۴/۲۵۵، ۷۴/۵۳، ۵۹/۱۸۰ و ۸۷/۱۵۱ پی­پی­ام بوده است.  
نتیجه­‌گیری: در این تحقیق سه گونه گیاهی از پهن برگ علفی نسبت به دو گونه گندمیان در پاسخ­ به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی باطله زغال سنگ از مدل­های متنوع­تری پیروی کردند. این پنج گونه گیاهی دارای طول عمر و فرم رویشی متفاوت بوده و پاسخ آنها نشان داد که از پتانسیل خوبی جهت استقرار بر روی باطله­های متروک زغال سنگ و احیاء پوشش گیاهی بر روی آنها برخوردار هستند. از بین آنها S. marianum و  M. persica می­توانند در اولویت قرار گیرند. انجام مطالعات بعدی در استفاده از تیمارهای مختلف به منظور تسریع در رشد و استقرار این گیاهان توصیه می­شود.

 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb