دوره 15، شماره 2 - ( 5-1400 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 308-297 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jebeli M, Jafari A, Feyzi H. Seed Cryopreservation of Secale montanum Guss.. مرتع 2021; 15 (2) :297-308
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1039-fa.html
جبلّی مریم، جعفری علی‌اشرف، فیضی حمیدرضا. امکان نگهداری بذر گونۀ مرتعی چاودار کوهی .Secale montanum Guss در شرایط فراسرد (Cryopreservation). مرتع. 1400; 15 (2) :297-308

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1039-fa.html


بخش تحقیقات گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
چکیده:   (2303 مشاهده)
چاودار کوهی (Secale montanum Guss.) گیاهی چندساله است و رویشگاه آن اغلب در اراضی شیب‌دار و ارتفاعات می‌باشد. چرای مفرط و بی‌رویه دام، تبدیل مراتع به زراعت و تغییرات شدید آب و هوایی از عوامل خطرساز برای بقای این گونه می‌باشد. از آنجاییکه چرای مفرط باعث محدودیت‌ در تکمیل چرخه زندگی گیاه شده، میزان زاد‌آوری از طریق بذر در عرصه‌های طبیعی کاهش یافته و موجب حذف این گونه ارزشمند از پوشش گیاهی کشور در آینده خواهد بود. بنابراین نگهداری بلندمدت بذر گیاه این امکان را فراهم می‌سازد تا در صورت تهدید و از بین رفتن این گونه، نسبت به احیا، تکثیر و استقرار آن در عرصه‌های منابع طبیعی اقدام نمود. به‌منظور بررسی امکان نگهداری بلند‌مدت بذر این گونه در شرایط فراسرد (C°196-)، بذرها از رویشگاه طبیعی آن جمع‌آوری شد. برای ذخیره‌سازی بذر در برودت (C°196-) ازت مایع، از سه پیش تیمار Desiccation (آبگیری)، PVS2  (ویتریفیکاسیون) و 30 درصدGlycerol  همراه با شاهد، استفاده شد. بذرهای تیمار شده به مدت یک‌هفته، یک‌ ماه و یک‌ سال درون ازت مایع نگهداری شدند. تعدادی از صفات مرتبط با جوانه‌زنی و استقرار بذر، بعد از خروج از ازت مایع، در شرایط آزمایشگاه، گلخانه و عرصه‌ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشگاه نشان داد که بذر چاودار کوهی قابل نگهداری در شرایط فراسرد بوده و بهترین تیمار، تیمارDesiccation  یا آبگیری با میانگین جوانه‌زنی 88 درصد برای یک سال ذخیره‌سازی بذر در شرایط فراسرد بود. در شرایط گلخانه و عرصه طبیعی نیز با اینکه درصد استقرار بذرهای شاهد و فراسردی بالا نبود لیکن نتایج نشان داد که بذرها در همه تیمارهای فراسردی در شرایط گلخانه و عرصه نیز مستقر شدند.
واژه‌های کلیدی: بذر، چاودار کوهی، فراسرد، آبگیری.
متن کامل [PDF 628 kb]   (1109 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/5/15 | پذیرش: 1400/5/10 | انتشار: 1400/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb