Pouzesh H, Tatian M, Jafarian Z, Tamartash R, Nejad Ebrahimi S. Evaluating nutritional indices of Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss in different habitats of Kohgiluyeh & Boyer-Ahmad province. مرتع 2018; 11 (4) :486-498
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-536-fa.html
پوزش حسین، طاطیان محمدرضا، جعفریان زینب، تمرتاش رضا، نژاد ابراهیمی صمد. مطالعه ارزش غذایی گونه دارویی چویل Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss در رویشگاههای مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد. مرتع. 1396; 11 (4) :486-498
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-536-fa.html
چکیده: (5067 مشاهده)
اهمیت گونههایی که هم خواص دارویی دارند و هم مورد تعلیف دام قرار میگیرند دو چندان بوده و بستر بهرهبرداری بیشتر را فراهم مینماید. آگاهی از مواد غذایی موجود در علوفه و تغییرات آن در مراحل مختلف فنولوژیک به مدیریت کمک خواهد کرد که در جهت بهرهبرداری چندمنظوره حرکت کند. چویل با نام علمی Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss یکی از گیاهان تیره چتریان است که دامنه رویشگاهی گستردهای در استان کهگیلویه و بویراحمد دارد. جهت تعیین ارزش غذایی و کیفیت علوفهF.angulata در هریک مراحل رویشی، گلدهی و رسیدن بذر، در سال 1394 اقدام به نمونهبرداری شد. در هر مرحله فنولوژی، 3 تکرار و در هر تکرار 5 پایه در هر منطقه به صورت تصادفی انتخاب و نمونهبرداری از اندامهای هوایی گیاه به عمل آمد. با استفاده از روشهای استاندارد (AOAC) فاکتورهایی از قبیل، پروتئینخام، مادهخشک، چربیخام، دیوارهسلولی عاری از همیسلولز (ADF)، الیاف نامحلول در شویندهخنثی (NDF)، خاکستر و مادهآلی، درصد مادهخشک قابلهضم و در نهایت انرژیمتابولیسمی بر اساس درصد مادهخشک قابل هضم با 3 تکرار اندازهگیری شد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، کیفیت علوفه گونه مورد مطالعه بطور کلی در رویشگاههای مختلف در شاخصهای مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنیدار دارد و این تفاوت بین مراحل رویشی، گلدهی و بذردهی هر رویشگاه محسوستر است. در مجموع بهترین رویشگاهها آبنهر و مارگون بوده بطوریکه کیفیت ترکیب گیاهی و کیفیت گونهها بدلیل بهرهبرداری کمتر ناشی از محدودیت دسترسی دام به منابع آب شرب بهتر حفظ شده است. گونه مورد مطالعه در مراحل رشد رویشی و گلدهی از ارزش غذایی بالاتری برخوردار میباشد و نیاز دام را هم به لحاظ کیفی و هم کمی تامین میکند. به همین دلیل برای برنامهریزی و بهرهبرداری مناسب از علوفه، لازم است مراحل و زمان دقیق مراحل فنولوژیکی در طی سالیان مختلف مد نظر قرار داده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/12/12 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1396/12/12