دوره 17، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 96-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amani M, Kooch Y, Abedi M. Effect of degradation intensity of wooded rangelands on root characteristics and soil ecochemical activities of Mirkola Region of Nowshahr. مرتع 2023; 17 (1) :82-96
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1111-fa.html
امانی معصومه، کوچ یحیی، عابدی مهدی. اثر شدت تخریب مراتع مشجر بر مشخصه های ریشه و فعالیت های اکوشیمی خاک منطقه میرکلا نوشهر. مرتع. 1402; 17 (1) :82-96

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1111-fa.html


گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
چکیده:   (1068 مشاهده)
سابقه و هدف: رویشگاههای کوهستانی، با توجه به شرایط اقلیمی که دارند، جزء مناطق بسیار حساس محسوب می­شوند و عموماً در مقایسه با ارتفاعات پایین­دست از تنوع گیاهی کمتری برخوردار می­باشند. متاٌسفانه در سالیان گذشته، به علت تعرض­های انسانی، بخش­هایی از این مناطق تخریب شده و اکنون در بعضی سطوح یا فاقد پوشش گیاهی می­باشند و یا اینکه از پوشش گیاهی بسیار کمی برخوردارند. از آنجایی که گونه­های ولیک و زرشک غالبیت پوشش­های درختچه­ای رویشگاههای کوهستانی شمال کشور را شامل می­شوند، در این پژوهش به مطالعه اثر شدت­های مختلف تخریب این پوشش­های گیاهی بر شاخص­های زیستی خاک پرداخته خواهد شد.
مواد و روش­ها : بدین منظور در منطقه ییلاقی میرکلای بخش کجور در غرب استان مازندران مناطقی با درصد پوشش­های بین 90 تا 100، 70 تا 60، 40 تا 30 و 10 تا 0 درصد، به ترتیب به عنوان رویشگاه­های بدون تخریب و شدت تخریب­های سبک، متوسط و شدید انتخاب شدند. سه قطعه یک هکتاری (100 متر × 100 متر) در هر یک از این رویشگاهها مدنظر قرار گرفت. در داخل هر یک از  این قطعات، تعداد 5 نمونه خاک (از چهار گوشه و مرکز قطعات) از عمق­های 10-0، 20-10 و 30-20 سانتی­متری و در یک سطح 30 سانتی­متر × 30 سانتی­متر برداشت و به آزمایشگاه انتقال داده شد. در مجموع از هر یک از این رویشگاه­ها تعداد 45 نمونه خاک به آزمایشگاه انتقال داده شد.
نتایج: بیشترین مقادیر زیتوده ریزریشه و درشت­ریشه­های خاک در رویشگاههای بدون تخریب مشاهده شد. بیشترین مقادیر محتوای کربن در درشت­ریشه­های رویشگاههای بدون تخریب مشاهده شد. رویشگاههای بدون تخریب و همچنین رویشگاههایی با شدت تخریب کم دارای بالاترین مقادیر محتوای نیتروژن و فسفر در ریشه­ها بود. بیشترین مقادیر کلسیم در ریزریشه­ رویشگاههای بدون تخریب و با تخریب کم مشاهده شد در حالی که رویشگاه بدون تخریب دارای بالاترین مقادیر کلسیم در درشت­ریشه­های خاک بود. کمترین مقادیر منیزیم در ریزریشه و درشت­ریشه رویشگاههایی با شدت تخریب شدید مشاهده شد. بیشترین فعالیت آنزیم اوره­آز در رویشگاههای بدون تخریب و لایه­های بالایی خاک مشاهده شد و با افزایش شدت تخریب فعالیت این آنزیم بطور معنی­داری کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم اسیدفسفاتاز خاک در رویشگاه بدون تخریب و کمترین مقادیر آن در رویشگاههایی با شدت تخریب شدید مشاهده شد. در رویشگاههایی با شدت تخریب متوسط، مقدار فعالیت آنزیم اسیدفسفاتاز در عمق­های مختلف خاک تفاوت آماری معنی­داری نشان نداد. افزایش شدت تخریب باعث کاهش معنی­دار فعالیت آنزیم­های آریل­سولفاتاز و اینورتاز خاک شد. عمق 10-0 سانتی­متری خاک دارای بیشترین مقادیر  آریل­سولفاتاز و اینورتاز خاک به ترتیب در رویشگاههای بدون تخریب و شدت­های تخریب سبک، متوسط و شدید بود.
نتیجه­گیری: نتایج پژوهش حاضر حاکی از آنست که شدت­های مختلف تخریب پوشش­ گیاهی اثر قابل توجهی بر شاخص­های زیستی خاک دارند. در واقع می­توان اشاره داشت که حفاظت از پوشش گیاهی می­تواند اثرات مثبتی بر فعالیت اجزای زیرزمینی خاک داشته باشد. بنابراین یافته­های این پژوهش مؤید حفاظت از پوشش­های گیاهی طبیعی جهت افزایش مشخصه­های کیفی و سلامت خاک می­باشد. نتایج این پژوهش می‌تواند در خصوص ارزیابی توان اکولوژیک و چرخه عناصر غذایی پوشش­های گیاهی طبیعی در مناطق کوهستانی شمال ایران اطلاعات ارزشمندی در اختیار مدیران منابع طبیعی قرار داده و کمک شایانی نماید.
 
متن کامل [PDF 513 kb]   (906 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/10/2 | پذیرش: 1402/2/16 | انتشار: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb