Khabazi J, Khavaninzadeh A, Mirjalili A, Dadgostar S, Mohamadi M J. Investigation on the effective indices for honey production in Rangelands (Case study: Rangelands of Taft city in Yazd province). مرتع 2023; 17 (2) :299-311
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-1194-fa.html
خبازی جعفر، خوانین زاده علیرضا، میرجلیلی علی بمان، دادگستر شهرام، محمدی محمد جواد. بررسی شاخصهای اکولوژیکی و مدیریتی موثر بر تولید عسل در مراتع (مطالعه موردی مراتع شهرستان تفت از استان یزد). مرتع. 1402; 17 (2) :299-311
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1194-fa.html
گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان
چکیده: (1279 مشاهده)
سابقه و هدف: امروزه افزایش نیازهای جامعه همراه با افزایش سطح آگاهیهای محققان و بهرهبرداران، باعث شده استفاده و بهرهبرداری چندمنظوره از مراتع و بهرهگیری از دیگر پتانسیلهای مرتع اهمیت بیشتری در مقایسه با بهرهبرداری تک منظوره نظیر چرا دام داشته باشد، شناخت استعدادها و عوامل موثر و تعیینکننده توان اکولوژیک اکوسیستمهای مرتعی از اصول مدیریت و برنامهریزی صحیح جهت حفاظت و بهرهبرداری صحیح از مراتع است. همچنین تهیه و اجرای طرحهای کاربردی و عملی به منظور دستیابی به اهداف اقتصادی، حمایتی و حفاظتی، نیازمند شناخت دقیق این عوامل و استعداد جهت تنظیم برنامههای مدیریت موثر در مراتع است. یکی از استعدادهای بالقوه اکوسیستمهای مرتعی، تعیین توان و پتانسیل این منابع جهت زنبورداری است، کشور ایران بهدلیل داشتن اقلیم چهار فصل، مطلوبترین شرایط نگهداری و پرورش زنبورعسل را دارا می باشد، لذا به دلیل مشخص نبودن وضعیت کمی و کیفی گونههای گیاهی از نظر ارزش و اهمیت آنها در زنبور و تولید عسل و عدم شناخت عوامل موثر در زنبورداری در کمیت و کیفیت عسل تولیدی در منطقه مورد مطالعه از مسائلی است که می تواند باعث عدم بهرهبرداری مناسب مراتع و توسعه این نوع بهرهبرداریهای سازگار با طبیعت باشد و این مسائل ضرورت تحقیق را ایجاب مینماید. لذا این پژوهش با هدف بررسی و شناسایی نقش شاخصهای طبیعی و مدیریتی موثر بر تولید عسل در مراتع منطقه تفت یزد انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش شاخصهای طبیعی موثر بر تولید عسل با 13 گویه و شاخصهای مدیریتی موثر بر تولید عسل با 16 گویه بهعنوان متغیرهای مستقل از نوع ترتیبی با طیف لیکرت پنج گزینهای و شاخص تولید عسل بهعنوان متغیر وابسته از نوع فاصلهای که به رتبهای تبدیل شد، انتخاب گردید گویههای هر شاخص با توجه به شرایط منطقه و زنبورداری طراحی شد. جامعه آماری در مراتع شهرستان تفت از استان یزد 81 نفر زنبوردار بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 67 نمونه برآورد گردید. نمونهگیری بهصورت تصادفی طبقهبندی شده انجام و روایی پرسشنامه توسط اساتید و کارشناسان مجرب و پایایی پرسشنامهها با استفاده از آماره آلفای کرونباخ سنجیده شد.
نتایج: نتایج حاصل از آزمون رتبهای مقایسه میانگین نشان داد از بین شاخصهای طبیعی موثر بر عسل تولیدی گویه درصد گونههای شهدزا و گردهزا با میانگین (14/3) و گویه طول دوره گلدهی با میانگین (01/3)، و از بین گویههای شاخص مدیریتی گویه نوع تغذیه مصرفی زنبور عسل با میانگین (05/3) و وجود منابع آبی با میانگین (97/2) بهترتیب همگی اولویت اول و دوم را به خود اختصاص دادند، همچنین نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن و کندال تائو b نشان داد شاخصهای طبیعی با شاخصهای مدیریتی همبستگی مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد داشته و گویههای درصد گونههای شهدزا و گردهزا، طول دوره گلدهی، میزان بارندگی، میزان ابری بودن، وضعیت مرتع و جهت شیب با شاخص تولید عسل رابطه مثبت و مستقیم و گویههای تعداد دفعات کوچ، چرای توام دام سبک با زنبور عسل و نوع مالکیت با شاخص تولید عسل رابطه منفی و معکوس دارند.
نتیجهگیری: نقش و اهمیت عوامل طبیعی در مقایسه با عوامل مدیریتی در رابطه با میزان تولید عسل در منطقه مشخص شد. بر اساس نتایج نقش عوامل طبیعی بیش از عوامل مدیریتی بوده و لازم است زنبورداران ضمن شناخت دقیق عوامل موثر طبیعی نظیر درصد پوشش گیاهی و وضعیت و دوره گلدهی و شهد و گردهدهی مناسب گونهها بهویژه گونههای جذاب برای زنبور عسل زمانهای بارش و رطوبت در رویشگاهها و وجود منابع آبی سالم و بهداشتی و نوع تغذیه مناسب، زمان کوچ مناسب کلنیها را مدیریت و با شرکت در دورههای آموزشی و ترویجی تقویم زنبورداری رویشگاههای مورد بهرهبرداری را تهیه و در جهت افزایش کمی و کیفی عسل تولیدی برنامهریزی نمایند. با توجه به نتایج بهدست آمده با شناخت دقیقتر عوامل و شاخصهای اکولوژیک در منطقه و بهرهگیری آنها در بازه زمانی مناسب در چارچوب برنامه مدیریتی مناسب میتوان نزدیک به 17 درصد افزایش عملکرد تولید عسل در منطقه را انتظار داشت.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/1/8 | پذیرش: 1402/5/16 | انتشار: 1402/6/10