سابقه و هدف: در طول فصل بارندگی، نفوذ آب در خاک، رطوبت خاک را در مناطق نیمهخشک جبران میکند در بهبود پوشش گیاهی، پتانسیل فرسایش و تغذیه آبهای زیرزمینی تأثیر میگذارد. نفوذ آب به خاک مهمترین منبع تامینکننده آب برای حیات گیاهان است و نقش اساسی در کنترل آبهای سطحی و زیرزمینی دارد. بهدلیل اهمّیت موضوع، در این تحقیق به مدلسازی نرخ نفوذپذیری در تیپهای مختلف پوشش گیاهی (تیپهای بلوط، گون-فرفیون، گراس و گراس-گون) با استفاده از الگوریتمهای یادگیری در حوضه الشتر استان لرستان پرداخته شده است.
مواد و روشها: منطقه مورد مطالعه از نظر ژئومورفولوژیکی در بخش مرکزی زاگرس در استان لرستان قرار دارد که خود بخشی از زیر حوزه کرخه میباشد. زیر حوزه الشتر مطابق شکل (1) بین طولهای جغرافیایی ”28 ΄10 ْ48 تا ”29 ΄23 ْ48 شرقی و عرضهای ”17 ΄45 ْ33 تا ”23 ΄51 ْ33 شمالی با مساحت 64/797 کیلومتر مربع قرار گرفته است. بلندترین نقطه حوضه در بخش شمال شرقی با ارتفاع 3613 متر و پستترین نقطه حوضه در بخش جنوبی با ارتفاع 1481 متر از سطح دریا قرار دارد. میانگین بارندگی سالانه منطقه 570 میلیمتر بوده و بر اساس روش دومارتن، اقلیم منطقه نیمهخشک و سرد است. در این تحقیق برای مدلسازی نفوذپذیری در تیپهای مختلف گیاهی از الگوریتمهای یادگیری RF، MLP، GP-PUK، GP-RBF، SVM-PUK و SVM-RBF استفاده شد که 70 درصد دادههای آموزش و 30 درصد دادههای آزمایش در نظر گرفته شد. دادههای ورودی برای مرحلهی آموزش و آزمایش مدل دادههای زمان، درصد رطوبت وزنی، درصد رس، درصد لای، درصد شن، و جرم مخصوص ظاهری به کار برده شد و اندازهی سرعت نفوذپذیری بهعنوان دادهی خروجی در نظر گرفته شد. در نهایت مدلی که با توجه به معیارهای ارزیابی، بهترین جواب را ارائه داد بهعنوان مدل برتر انتخاب شد. سپس برای ارزیابی دقت مدلهای نفوذ از پارامترهای آماری ضریب همبستگی (CC)، میانگین خطای مطلق (MAE) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) استفاده شد.
نتایج: مطابق نتایج بهدست آمده بیشترین و کمترین مقدار نفوذ متوسط بهترتیب متعلق به تیپ گون-فرفیون و تیپ گراس-گون با میزان 4/14 و 25/6 سانتیمتر در ساعت میباشد که این تفاوت میتواند حجم وسیعی از آب را به داخل خاک نفوذ دهد یا بر روی سطح خاک به شکل رواناب جریان یابد. تیپ گیاهی گراس با میزان 3/14 سانتیمتر در ساعت در رتبه دوم بیشترین مقدار نفوذ متوسط قرار گرفت. همچنین حداکثر سرعت نفوذ با مقدار 2/37 سانتیمتر در ساعت متعلق به تیپ گیاهی گون-فرفیون و حداقل سرعت نفوذ با مقدار 8/22 سانتیمتر در ساعت متعلق به تیپ گیاهی گراس-گون میباشد. مطابق نتایج تحقیق مقدار متوسط و تجمعی نفوذپذیری در تیپ گون-فرفیون بیشتر از دیگر تیپهای پوشش گیاهی است. در ادامه نتایج حاصل از مدلسازی با استفاده از مدلهای ذکرار شده نشان داد در تیپهای بلوط و گون- فرفیون مدل GP با کرنل PUK با ضریب تبین 2/97 و 498 درصد نسبت به سایر مدلها با توجه به معیارهای ارزیابی از عملکرد بهتری برخوردار بوده است. در تیپهای گراس و گراس-گون بین مدلها RF بهعنوان مدل برتر انتخاب شد. در بخش آزمایش تیپ گراس بهترتیب برابر 82/0، 102/0 و 064/0 بوده و در تیپ گراس-گون در بخش آزمایش نتایج بههمین ترتیب برابر 99/0، 0052/0 و 0044/0 بهدست آمده است.
نتیجهگیری: پیشبینی میزان نفوذپذیری یکی از پارامترهای اساسی در رابطه با هیدرولوژی، مدیریت حوزههای آبخیز، آبیاری و مطالعات مرتبط با کشاورزی است. لذا بر اساس نتایج بهدست آمده از این تحقیق، الگوریتمهای یادگیری یکی از روشهای مناسب برای تخمین میزان نفوذپذیری آب در خاکهای با پوشش و تیپهای مختلف گیاهی هستند. در مجموع با توجه به نتایج این تحقیق و با بررسی نتایج بهدست آمده از تحقیقات پیشین میتوان به این نتیجه رسید که در رابطه با موضوع مدلسازی نفوذپذیری خاک در تیپهای پوشش گیاهی مختلف، استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین بهویژه فرآیند گوسی (GP) و مدل جنگل تصادفی (RF) کاربرد داشته و میتوان در بازههای زمانی متفاوت و حوضههای مطالعاتی مختلف، از این مدلها بهمنظور برآورد میزان نفوذپذیری و همچنین تخمین رواناب منطقه استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |