Khavaninzadeh A, Golami M, Sahraei A, Abiri Z, Sodaeizadeh H. Effects of Ferula Resin and Quinoa Forage on Livestock Health, Growth, and Performance. مرتع 2025; 19 (4) URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1312-fa.html
خوانین زاده علیرضا، غلامی میلاد، صحرایی علی، عبیری زینب، سودایی زاده حمید. تأثیر صمغ آنغوزه و علوفه گیاه کینوا بر سلامت، رشد و عملکرد دام. مرتع. 1404; 19 (4)
سابقه و هدف: از جمله عوامل محدود کننده تولیدات دامی، کمبود علوفه در کشور و بروز خشکسالیها و همچنین افزایش قیمت علوفه و آنتیبیوتیکها جهت تغذیه و سلامت دام میباشد که این عوامل باعث بهرهبرداری بیش از حد دامها از مراتع میشود. لذا استفاده از ترکیب علوفه دارویی ارزان و در دسترس تولید شده از منابع آب شور و گونههای گیاهی مقاوم با عملکرد مناسب جهت تامین علوفه و سلامت دام از اهداف این تحقیق میباشد. برای این منظور از کاه گیاه کینوا به عنوان گیاه مقاوم به شوری و قابل توسعه در اراضی شور به دلیل ارزش تغذیهای بالا دانه آن برای انسان و همچنین از صمغ گیاه آنغوزه، از گیاهان مرتعی مهم و جایگزین داروهای شیمیایی به عنوان عامل ضد باکتریایی جهت تهیه خوراک و تغذیه دام مورد استفاده قرار گرفت. مواد و روش: مطالعهدر مزرعه پرورشی واقع در استان کرمان شهرستان کوهبنان اجرا شد. علوفه کینوا به عنوان جایگزین یونجه در خوراک دام استفاده شد. پس از مرحله تفکیک و جداسازی بزغالهها تغذیه با علوفه کینوا در سه سطح (شاهد، 30 و 50 درصد) و میزان صمغ آنغوزه با سه سطح (شاهد، 0/1 و 0/2 درصد) در ترکیب جیره دام انجام شد. به مدت 14 روز دوره عادتدهی اجرا و سپس وزنکشی اولیه انجام گرفت. در مرحله بعد خوراک به روش کاملا مخلوط در اختیار دام قرار داده شد. میزان رشد و وزن دام در تیمارها اندازهگیری و مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان خوراک مصرفی روزانه و باقی مانده هر یک از ترکیبات خوراک بررسی، وزن و ثبت شد. دامها بهصورت هفتگی وزنکشی و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. طرح به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا و دادههای حاصل از هر تیمار با سه تکرار با استفاده از نرم افزار SPSS مورد بررسی و تاثیر تیمارها با آنالیز واریانس دو طرفه و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن مورد تحلیل و آنالیز آماری قرار گرفت.
نتیجه گیری: بطورکلی با توجه به نتایج میتوان ترکیب علوفه دارو حاصل از کاه کینوا و صمغ آنغوزه به نسبت ترکیب 50 درصد کاه کینوا و 1/0 درصد صمغ آنغوزه در جیره غذایی دام را توصیه نمود. این ترکیب به عنوان جایگزین آنتی بیوتیکها علاوه بر افزایش عملکرد و سلامت دام از فشار بر مراتع جلوگیری و در تامین علوفه و خوراک دام میتواند نقش مهمی در کشور ایفا نماید. کاهش هزینه خوراک دام، افزایش عملکرد و تولید ارگانیک با کاهش مصرف داروهای شیمیایی از مزایای این ترکیب تغذیهای برای دام میباشد.