دوره 19، شماره 4 - ( 9-1404 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khavaninzadeh A, Golami M, Sahraei A, Abiri Z, Sodaeizadeh H. Effects of Ferula Resin and Quinoa Forage on Livestock Health, Growth, and Performance. مرتع 2025; 19 (4)
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1312-fa.html
خوانین زاده علیرضا، غلامی میلاد، صحرایی علی، عبیری زینب، سودایی زاده حمید. تأثیر صمغ آنغوزه و علوفه گیاه کینوا بر سلامت، رشد و عملکرد دام. مرتع. 1404; 19 (4)

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1312-fa.html


دانشگاه
چکیده:   (3 مشاهده)
سابقه و هدف: از جمله عوامل محدود کننده تولیدات دامی، کمبود علوفه در کشور و بروز خشکسالی‌ها و همچنین افزایش قیمت علوفه و آنتی‌بیوتیک‌ها جهت تغذیه و سلامت دام می‌باشد که این عوامل باعث بهره‌برداری بیش از حد دام‌ها از مراتع می‌شود. لذا استفاده از ترکیب علوفه دارویی ارزان و در دسترس تولید شده از منابع آب شور و گونه‌های گیاهی مقاوم با عملکرد مناسب جهت تامین علوفه و سلامت دام از اهداف این تحقیق می‌باشد. برای این منظور از کاه گیاه کینوا به عنوان گیاه مقاوم به شوری و قابل توسعه در اراضی شور به دلیل ارزش تغذیه‌ای بالا دانه آن برای انسان و همچنین از صمغ گیاه آنغوزه، از گیاهان مرتعی مهم و جایگزین داروهای شیمیایی به عنوان عامل ضد باکتریایی جهت تهیه خوراک و تغذیه دام مورد استفاده قرار گرفت.
مواد و روش: مطالعه در مزرعه پرورشی واقع در استان کرمان شهرستان کوهبنان اجرا شد. علوفه کینوا به عنوان جایگزین یونجه در خوراک دام استفاده شد. پس از مرحله تفکیک و جداسازی بزغاله‌ها تغذیه با علوفه کینوا در سه سطح (شاهد، 30 و 50 درصد) و میزان صمغ آنغوزه با سه سطح (شاهد، 0/1 و 0/2 درصد) در ترکیب جیره دام انجام شد. به مدت 14 روز دوره عادت‌دهی اجرا و سپس وزن‌کشی اولیه انجام گرفت. در مرحله بعد خوراک به روش کاملا مخلوط در اختیار دام قرار داده شد. میزان رشد و وزن دام در تیمارها اندازه‌گیری و مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان خوراک مصرفی روزانه و باقی مانده هر یک از ترکیبات خوراک‌ بررسی، وزن و ثبت شد. دام‌ها به‌صورت هفتگی وزن‌کشی و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. طرح به ‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا و داده‌های حاصل از هر تیمار با سه تکرار با استفاده از نرم افزار SPSS مورد بررسی و تاثیر تیمارها با آنالیز واریانس دو طرفه و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن مورد تحلیل و آنالیز آماری قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد تأثیر تیمارهای آزمایشی برافزایش وزن دوره، وزن روزانه و مصرف خوراک معنی‌دار می‌باشد به‌ طوری‌که با افزایش غلظت صمغ و میزان علوفه کینوا، میزان وزن زنده دام نیز به‌طور معنی‌داری افزایش یافت، بالاترین میانگین افزایش وزن دوره به میزان 5/6 کیلوگرم و افزایش روزانه به میزان 217 گرم، به تیمارِ 2/0 درصد صمغ آنغوزه و 50 درصد کینوا اختصاص داشت و کمترین میانگین وزن دوره و روزانه مربوط به سطوح شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی شاهد معادل 65/4 و مطلوب‌ترین ضریب تبدیل (کمترین) مربوط به تیمارهای 1/0 و 2/0 صمغ آنغوزه و 50 درصد علوفه کینوا بود. نتایج بخش میکروبی نشان داد از هیچ یک از تیمارهای باکتری سالمونلا جدا نشد لذا عدم جداسازی باکتری سالمونلا در گروه‌های تیمار بیانگر موثر بودن صمغ آنغوزه به عنوان یک ماده ضد میکروبی در تعذیه دام‌ها بوده و بیانگر توانایی آن در کنترل عوامل باکتریایی روده می‌باشد.
نتیجه گیری: بطورکلی با توجه به نتایج می‌توان ترکیب علوفه دارو حاصل از کاه کینوا و صمغ آنغوزه به نسبت ترکیب 50 درصد کاه کینوا و 1/0 درصد صمغ آنغوزه در جیره غذایی دام را توصیه نمود. این ترکیب به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک‌ها علاوه بر افزایش عملکرد و سلامت دام از فشار بر مراتع جلوگیری و در تامین علوفه و خوراک دام میتواند نقش مهمی در کشور ایفا نماید. کاهش هزینه خوراک دام، افزایش عملکرد و تولید ارگانیک با کاهش مصرف داروهای شیمیایی از مزایای این ترکیب تغذیه‌ای برای دام می‌باشد.
 
واژه‌های کلیدی: سلامت دام، کینوا، آنغوزه، علوفه دارو، بز، مرتع
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1404/1/13 | پذیرش: 1404/6/30 | انتشار: 1404/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb