Jahantab E, Deylamsalehi M, Karami Borzabadi R, Motavalizadeh Kakhky A, Ansari F, Shakoori S. Comparing quantitative and qualitative characteristics of essential oils obtained from various parts of Echinophora cinerea Boiss in Dena region. مرتع 2017; 11 (3) :274-282
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-502-fa.html
جهانتاب اسفندیار، دیلم صالحی مهنّا، کرمی برزآبادی رضوان، متولی زاده کاخکی علیرضا، انصاری فردوس، شکوری سینا. مقایسه شاخصههای کمی و کیفی اسانس استحصالی از اندامهای متفاوت گیاه دارویی خوشاریزه کوهستانی (Echinophora cinerea Boiss.) در شهرستان دنا. مرتع. 1396; 11 (3) :274-282
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-502-fa.html
چکیده: (5546 مشاهده)
در پژوهش حاضر به بررسی مؤلفههای کمی و کیفی روغن فرار حاصله از اندامهای مختلف گیاه Echinophora cinerea Boiss. پرداخته شد. بدین منظور، پس از جمعآوری اندام رویشی گیاه مورد مطالعه از رویشگاه طبیعی آن در منطقه گردنه بیژن واقع در شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد، تفکیک اندامهای گیاهی و سپس خشک نمودن در محیط آزمایشگاه، اسانس موجود، به روش تقطیر با آب استخراج شده و سپس اجزاء شیمیایی آنها، با بهرهگیری از دستگاههای GC-FID و GC/MS جداسازی و شناسایی شدند. نتایج نشان داد که میزان بازدهی اسانس حاصله از دو تیمار گل و ساقه مشابه یکدیگر و بیش از نمونه برگ میباشد درحالیکه بیشینه تعداد اجزاء شیمیایی موجود در اسانس نمونه برگها ملاحظه گردید. از نظر کیفی نیز تفاوتهای قابلتوجهی به چشم میخورد اما در مجموع، در همه تیمارهای مورد ارزیابی، چهار ترکیب فارنسول<2,3- دی هیدرو->، کارواکرول، اولئیک اسید و ژرانیول بهعنوان شاخص معرفی میگردند. شایان ذکر است که در مقایسه میان اجزاء ترپنی، سهم حضور مونوترپنهای حاوی اکسیژن در تیمار ساقه و سزکوییترپنهای حاوی اکسیژن در تیمارهای برگ و گل، غالب بودند. لذا برای استفاده مطلوب از همه خواص روغن معطر موجود در گیاه دارویی خوشاریزه کوهستانی، ترکیب گل، برگ و ساقه توصیهشده و قدر مسلم نمیتوان قائل به تمایز و ارجحیت در میان اسانس حاصله از سه اندام متفاوت گیاه مورد مطالعه گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/9/26 | پذیرش: 1396/9/26 | انتشار: 1396/9/26