دوره 11، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 498-486 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pouzesh H, Tatian M, Jafarian Z, Tamartash R, Nejad Ebrahimi S. Evaluating nutritional indices of Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss in different habitats of Kohgiluyeh & Boyer-Ahmad province. مرتع 2018; 11 (4) :486-498
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-536-fa.html
پوزش حسین، طاطیان محمدرضا، جعفریان زینب، تمرتاش رضا، نژاد ابراهیمی صمد. مطالعه ارزش غذایی گونه دارویی چویل Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss در رویشگاه‌های مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد. مرتع. 1396; 11 (4) :486-498

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-536-fa.html


چکیده:   (5068 مشاهده)
اهمیت گونه­هایی که هم خواص دارویی دارند و هم مورد تعلیف دام قرار می­گیرند دو چندان بوده و بستر بهره­برداری بیشتر را فراهم می­نماید. آگاهی از مواد غذایی موجود در علوفه و تغییرات آن در مراحل مختلف فنولوژیک به مدیریت کمک خواهد کرد که در جهت بهره­برداری چند­منظوره حرکت کند. چویل با نام علمی Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss یکی از گیاهان تیره چتریان است که دامنه رویشگاهی گسترده­ای در استان کهگیلویه و بویراحمد دارد. جهت تعیین ارزش غذایی و کیفیت علوفهF.angulata   در هریک مراحل رویشی، گلدهی و رسیدن بذر، در سال 1394 اقدام به نمونه­برداری شد. در هر مرحله فنولوژی، 3 تکرار و در هر تکرار 5 پایه در هر منطقه به صورت تصادفی انتخاب و نمونه­برداری از اندام­های هوایی گیاه به عمل آمد. با استفاده از روش­های استاندارد (AOAC) فاکتورهایی از قبیل، پروتئین­خام، ماده­خشک، چربی­خام، دیواره­سلولی عاری از همی­سلولز (ADF)، الیاف نامحلول در شوینده­خنثی (NDF)، خاکستر و ماده­آلی، درصد ماده­خشک قابل­هضم و در نهایت انرژی‌متابولیسمی بر اساس درصد ماده­خشک قابل هضم با 3 تکرار اندازه­گیری شد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، کیفیت علوفه گونه مورد مطالعه بطور کلی در رویشگاه­های مختلف در شاخص­های مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنی­دار دارد و این تفاوت بین مراحل رویشی، گلدهی و بذردهی هر رویشگاه محسوس­تر است. در مجموع بهترین رویشگاه­ها آب­نهر و مارگون بوده بطوریکه کیفیت ترکیب گیاهی و کیفیت گونه­ها بدلیل بهره­برداری کمتر ناشی از محدودیت دسترسی دام به منابع آب شرب بهتر حفظ شده است. گونه مورد مطالعه در مراحل رشد رویشی و گلدهی از ارزش غذایی بالاتری برخوردار می­باشد و نیاز دام را هم به لحاظ کیفی و هم کمی تامین می­کند. به همین دلیل برای برنامه­ریزی و بهره­برداری مناسب از علوفه، لازم است مراحل و زمان دقیق مراحل فنولوژیکی در طی سالیان مختلف مد نظر قرار داده شود.
متن کامل [PDF 300 kb]   (2889 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/12/12 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1396/12/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb