دوره 17، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 31-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahreini F, Panahi F, Malekian A, Tahmoures M. Evaluation of rangeland gross primary productivity sensitivity potential to drought using ecosystem modelling. مرتع 2023; 17 (1) :15-31
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-588-fa.html
بحرینی فاطمه، پناهی فاطمه، ملکیان آرش، طهمورث محمد. ارزیابی پتانسیل حساسیت تولید ناخالص اولیه مرتع به خشکسالی با استفاده از مدل‌سازی اکوسیستمی. مرتع. 1402; 17 (1) :15-31

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-588-fa.html


گروه بیابان‌زدایی، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان
چکیده:   (2272 مشاهده)
سابقه و هدف: تولید ناخالص اولیه (GPP) یکی از فاکتورهای بسیار مهم در چرخه کربن اکوسیستم­ها است. با افزایش گرمایش جهانی، فراوانی وقوع خشکسالی و پاسخ منحصر به فرد پوشش­های گیاهی مختلف به این تغییرات، ضروری است که ارتباط بین داده­های اقلیمی و تولید ناخالص اولیه اکوسیستم، شناسایی و کمی­سازی شود. هدف این تحقیق تعیین پاسخ پوشش گیاهی به  خشکسالی از طریق آنالیز تولید ناخالص اولیه منطقه بردخون واقع در جنوب غرب ایران به خشکسالی است. این مطالعه ضمن معرفی یک مدل اکوسیستمی جدید، با  تمرکز بر دو هدف اصلی: (1) شبیه­سازی تولید ناخالص اولیه از طریق مدل­سازی اکوسیستم و (2) پاسخ تولید ناخالص اولیه به خشکسالی در طول فصل رشد، کارائی این مدل در منطقه خشک بررسی شد.
مواد و روش‌ها: این تحقیق در سه مرحله، مشخص کردن شرایط خشکسالی هواشناسی در دوره 16 ساله با استفاده از شاخص بارش استاندار شده (‌(SPI ، شبیه­سازی تولید ناخالص اولیه (GPP) با بکارگیری مدل جدید اکوسیستمی BGC-MAN(Bio-Geo-Chemistry Management Model)  و اعتبار سنجی آن با تصاویر ماهواره‌ای مودیس و در نهایت کمی کردن پاسخ تولید اکوسیستم به خشکسالی در طول فصل رشد پوشش گیاهی برای دوره 2000 تا 2015 انجام شد. بعد از مشخص­کردن الگوی زمانی (ماه­های فصل رشد طی 16 سال) و الگوی مکانی تولید ناخالص اولیه و خشکسالی در منطقه، ارتباط بین GPP و SPI از طریق ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم‌افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت. اعتبارسنجی  مدل با استفاده از محصول GPP مودیس با فاصله زمانی 16 روزه (MOD13A3) در بازه زمانی مشابه با خشکسالی انجام گردید. کار ارزیابی در این پژوهش با تاکید بر پاسخ انواع فرم پوشش گیاهی علفی و بوته­ای به خشکسالی تعریف شد و لذا درصد تحت پوشش هر یک از فرم­های رویشی در 29 نقطه نمونه­بر­داری (مجموعا 290 پلات) مورد استفاده قرار گرفت. 
نتایج: نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که ضریب همبستگی بین GPP مدلسازی شده با GPP برآورد شده از تصاویر ماهواره مودیس در مقیاس ماهانه معنی­دار (05/0 ,P<14/0 R2=) است. آنالیز زمانی وضعیت خشکسالی در دوره 16 ساله نشان داد که منطقه مورد مطالعه شاهد خشکسالی­های پی در پی با درجات متفاوت شدت خشکسالی، در سال‌های متوالی هست و توزیع مکانی شدت خشکسالی نشان داد که به‌ترتیب  79/48 و 21/51 درصد منطقه مورد مطالعه در وضعیت خشکسالی نرمال و متوسط قرار دارد. نتایج آنالیز تغییرات زمانی تولید ناخالص اولیه در فصل رشد، نشان داد که روند کاهشی در بیشتر ماه­های فصل رشد به‌جز دی­ماه وجود دارد. همچنین نتایج همبستگی بین تولید ناخالص اولیه و خشکسالی نشان داد که در فرم رویشی علفی در ماه­های بهمن، اسفند و فروردین و برای فرم رویشی بوته­ای تنها در ماه فروردین همبستگی مثبت معنادار وجود دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که در شرایط خشکسالی، پوشش گیاهی علفی بیشترین همبستگی را در میانه فصل رشد (دی و بهمن) (29/0 R=) دارد در حالیکه بیشترین همبستگی برای پوشش گیاهی بوته­ای در ماه­های انتهای فصل رشد (اسفند و فروردین) (28/0 R=) به‌دست آمد که این امر حاکی از حساسیت متفاوت آنها به کمبود آب در مرحله رشد دارد. نتایج اشاره به این دارند که مدل­سازی اکوسیستمی، می­تواند یک روش جایگزین در برآورد تولید اکوسیستم باشد و پتانسیل شبیه­سازی در منطقه خشک را دارد، هر چند کارائی مدل پیشنهادی باید در مناطق دیگر مورد ارزیابی قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 494 kb]   (327 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/4/14 | پذیرش: 1397/10/8 | انتشار: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb