[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 3 - ( 8-1397 ) ::
جلد 12 شماره 3 صفحات 370-379 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر شوری آب بر کمیّت و کیفیت ترکیبات بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرنجوبیه (Mellissa officinallis L.)
زینب خادم‌الحسینی، زینب جعفریان ، وحید روشن، غلامحسین رنجبر
چکیده:   (50 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinallis L.) انجام شد. برای این منظور یک آزمایش مزرعه‌ای در قالب طرح بلوک تصادفی در سه تکرار در ارسنجان اجرا شد. تیمارهای شوری در این تحقیق در سه سطح 1، 4 و 7 دسی‌زیمنس بر متر بودند که با استفاده از آب چاه­های کشاورزی با شوری طبیعی اعمال شدند. وزن خشک اندام‌های هوایی، مقادیر سدیم، پتاسیم و پرولین در اوایل گلدهی گیاه اندازه­گیری و سنجش مواد موثره انجام گردید. تمامی نشاءها در شوری 7 دسی‌زیمنس بر متر خشک شدند لذا داده­ای در این سطح شوری حاصل نشد. نتایج تجزیه و تحلیل داده‌ها در سطح احتمال 5 درصد نشان داد که در تیمار شوری 1 دسی‌زیمنس برمتر میزان وزن خشک و پرولین بالاتر بود ولی با رسیدن شوری به 4 دسی‌زیمنس بر متر از مقدار این دو شاخص کاسته شد. همچنین با افزایش شوری میزان سدیم افزایش ولی مقدار پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم کاهش پیدا کرد. درخصوص ترکیبات موجود در اسانس گیاه نیز با افزایش تنش شوری برخی از این ترکیبات افزایش و برخی کاهش پیدا کردند. برخی در تیمار شاهد وجود نداشتند ولی با افزایش تنش شوری در تیمار 4 دسی‌زیمنس بر متر تولید شدند. برخی دیگر از ترکیبات در تیمار شاهد تولید شدند ولی با افزایش تنش شوری در تیمار 4 دسی‌زیمنس بر متر تولید آن‌ها قطع شد. از آنحایی­که گیاه در شوری 7 دسی‌زیمنس بر متر کاملاً خشک شد و در شوری 4  دسی­زیمنس بر متر نیز شاخص‌هایی که نقش مکانیسم دفاعی را به هنگام بروز تنش شوری در گیاه برعهده دارند کاهش یافتند، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که این گیاه حساس به شوری است و کشت آن در مناطق شور یا آبیاری آن با آب شور بیش از 1 دسی­زیمنس بر متر توصیه نمی­شود.
واژه‌های کلیدی: اسانس، پرولین، تنش شوری، نسبت پتاسیم به سدیم، GC/MS.
متن کامل [PDF 708 kb]   (21 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۷/۹/۹ | پذیرش: ۱۳۹۷/۹/۹ | انتشار: ۱۳۹۷/۹/۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


خادم‌الحسینی زینب، جعفریان زینب، روشن وحید، رنجبر غلامحسین. اثر شوری آب بر کمیّت و کیفیت ترکیبات بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرنجوبیه (Mellissa officinallis L.) . مرتع . 1397; 12 (3) :370-379

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-650-fa.html



دوره 12، شماره 3 - ( 8-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مرتع Rangeland
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3792