چکیده: (4814 مشاهده)
گیاه آوندول با نام علمی Smyrnium cordifolium Boiss.، گیاهی معطر و بومی، متعلق به تیره چتریان (Apiaceae) میباشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تنوع کمی و کیفی اسانس گیاه آوندول و مقایسه آن در سه رویشگاه گرگو، محمودآباد و دارشاهی در شهرستان بویراحمد میباشد. بدین منظور، پس از جمعآوری سرشاخههای گلدار گیاه و خشک نمودن در محیط آزمایشگاه، اسانس گیاه مورد مطالعه، با استفاده از روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج شده و شناسایی و جداسازی مواد موثره اسانسها، توسط دستگاههای GC-FID و GC/MSانجام شد. نتایج نشان داد میزان بازدهی اسانس در رویشگاههای مختلف دارای تفاوت معنیداری میباشد. به طوری که عملکرد متوسط اسانس از سه تیمار مورد مطالعه گرگو، محمودآباد و دارشاهی به ترتیب به میزان 25/0، 17/0 و 22/0 درصد بر مبنای وزن خشک گیاه (وزنی/ وزنی)، محاسبه گردید. مقایسهای مواد موثره نشان داد که شش ترکیب شیمیایی کوروزرن (7/45 درصد)، منتوفوران (8/29 درصد)، بتا- المن (1/29 درصد)، آرومادندرن (6/20 درصد)، آلفا- سدرن (9/16 درصد) و ژرماکرن دی (5/16 درصد) از مهمترین ترکیبات غالب و مشترک در هر سه رویشگاه بودند. بر اساس نتایج، بیشترین میزان اجزای شاخص و مشترک مربوط به ترکیب شیمیایی کوروزرن در رویشگاه محمودآباد و کمترین میزان اجزای شاخص و مشترک مربوط به آلفا- سدرن در رویشگاه گرگو است. با توجه به یافتههای تحقیق حاضر کمیت و کیفیت شاخصهای اسانس استحصالی گیاه آوندول در رویشگاههای مختلف متفاوت و تحت تاثیر عوامل محیطی قرار دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/2/19 | پذیرش: 1398/2/19 | انتشار: 1398/2/19