دوره 18، شماره 2 - ( 5-1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 341-326 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Joneidi H, Bahmannejad M. The Effect of Phenological Stages on the Quantity and Quality of Essential Oil in Camphorosma monspeliaca in Qorveh Region of Kurdistan Province. مرتع 2024; 18 (2) :326-341
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1252-fa.html
جنیدی حامد، بهمن نژاد مهسا. تاثیر مراحل فنولوژیک بر کمیت و کیفیت اسانس کافوری (monspeliaca Camphorosma)در شهرستان قروه استان کردستان. مرتع. 1403; 18 (2) :326-341

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1252-fa.html


دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان، ایران
چکیده:   (337 مشاهده)
سابقه و هدف: نتایج بسیاری از پژوهش­ها مبین تاثیر مراحل فنولوژیک بر مقادیر ترکیبات موثره گیاهی است. گیاه کافوری (monspeliaca L. Camphorosma) گیاهی پایا متعلق به خانواده اسفناج (Chenopodiaceae) و از گیاهان شاخص مرتعی و اسانس­دار در خاک­های تا حدی شور و مرطوب است. ناحیه ای نسبتا کوچک و در حال نابودی کامل از رویشگاه این گونه در استان کردستان وجود دارد که تا کنون پژوهشی در این منطقه در خصوص ویژگی­های کمی و کیفی اسانس این گونه  انجام نشده است. به همین دلیل هدف از پژوهش حاضر شناسایی و مقایسه تعداد و نوع ترکیبات شیمیایی اسانسC.monspleliaca  در دوره­های مختلف رشد به منظور تعیین بهترین زمان برداشت گیاه از نظر دستیابی به حداکثر بازده اسانس است.
مواد و روش­ها: به منظور بررسی تاثیر مراحل فنولوژیک بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه کافوری، بخشی از مراتع قشلاقی و مسطح در منطقه قروه در استان کردستان انتخاب شد. اقلیم منطقه نیمه خشک سرد بوده و بدلیل نفوذ پذیری کم خاک، رویشگاه این گونه در فصول بارشی پوشیده از آب می باشد. برای بررسی و مقایسه مقادیر اسانس در گیاه، سرشاخه­های گیاه در مرحله رشد رویشی (بهار) و مرحله گلدهی (تابستان) به تعداد 18 نمونه به روش تصادفی-سیستماتیک برداشت شد و پس از خشک شدن در سایه از هر 6 نمونه، یک نمونه ترکیبی و در نهایت برای هر مرحله رویشی 3 نمونه جهت اندازه گیری اسانس به آزمایشگاه منتقل شد. اسانس گیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس بدست آمده توسط دستگاه­های گازکروماتوگرافی(GC)  و گازکروماتوگرافی متصل به طیف­سنج جرمی (GC/ MS) تجزیه شد. اسانس به دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف­سنج جرمی تزریق شد و طیف جرمی ترکیب­ها به دست آمد. درصد نسبی هریک از ترکیبات از روی سطح زیرمنحنی هر ترکیب در طیف کروماتوگراف گازی محاسبه گردید. شناسایی اجزاء اسانس با استفاده از زمان بازداری، محاسبه اندیس کواتز و مطالعه طیف­های جرمی و مقایسه آن­ها با ترکیبات استاندارد و اطلاعات موجود در بانک اطلاعات جرمی صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده­ها با آزمون تی استودنت مستقل با استفاده از نرم افزار spss انجام گرفت.
نتایج: طبق نتایج، در دو مرحله رویشی و گلدهی 91 ترکیب شناسایی شدند که 90 ترکیب در دو مرحله مشترک بود. بازده اسانس در مرحله گل­دهی (12/0 درصد) بیشتر از مرحله رویشی(71 0/0 درصد) بود. عمده­ترین ترکیبات اسانس این گیاه در مراحل رویشی و گلدهی به ترتیب  alpha -Pinene، Citronellal pentanoate، وendo-1-Bourbonanol  است که مقدار alpha -Pinene و endo-1-Bourbonanol  در مرحله گلدهی به ترتیب به میزان3/14 و 2/27 درصد بیشتر از مرحله رشد فعال بود. (3Z)-Cembrene A با سهم 236/0 درصد، ترکیب اختصاصی مرحله رشد رویشی بود که در مرحله گلدهی وجود نداشت و n-Nonadecane با مقدار 207/0 درصد ترکیب اختصاصی مرحله گلدهی شناخته شد.
نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مراحل فنولوژی بر میزان و تعدد ترکیبات اسانس گیاه کافوری در منطقه مورد مطالعه اثر داشت. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق، مرحله گل­دهی به عنوان بهترین مرحله برداشت جهت حصول حداکثر بازده اسانس در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می­­شود. همچنین اگر هدف از بهره­برداری از کافوری استحصال alpha -Pinene باشد بهترین زمان برای جمع­ آوری گیاه زمان گل­دهی آن می­باشد.

 
متن کامل [PDF 392 kb]   (66 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/12/21 | پذیرش: 1403/3/31 | انتشار: 1403/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.