دوره 17، شماره 3 - ( 8-1402 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 345-333 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

لایقی نصرت‌اله، جوادی سید اکبر، جعفری محمد، ارزانی حسین. بررسی اثرات بهره‌برداری از معادن بر ساختار و عملکرد پوشش گیاهی و خاک سطحی مراتع (مطالعه موردی: مراتع بوئین‌زهرا). مرتع. 1402; 17 (3) :333-345

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1108-fa.html


چکیده:   (4425 مشاهده)
اکتشاف و بهره‌برداری معادن دارای اثرات زیست‌محیطی مخرب بر اکوسیستم‌های طبیعی از جمله مراتع است. بارزسازی تغییرات ایجاد شده توسط معادن و ارزیابی اثرات زیست‌محیطی بهره‌برداری آن‌ها در جهت آگاه‌سازی سیاست‌گذاران و افراد محلی لازم است. در این مطالعه به‌منظور بررسی اثرات بهره‌برداری از معادن بر ساختار و عملکرد خاک سطحی و پوشش گیاهی محدوده مطالعاتی مرادبیگلو واقع در شهرستان بوئین‌زهرا در استان قزوین، از روش تحلیل عملکرد چشم‌انداز (LFA) و ارزیابی تغییرات شرایط ادافیکی منطقه استفاده شد. تعداد 48 ترانسکت 30 متری در مجاورت مناطق معدن‌کاوی و مرجع مستقر و در این ترانسکت‌ها طول و عرض لکه‌های پوشش گیاهی و طول فضای بین لکه‌های اکولوژیک اندازه‌گیری شد. برای انواع لکه‌ها و فضای بین لکه‌ای در ترانسکت‌های موردمطالعه، تعداد 11 شاخص سطح خاک برای به دست آوردن سه ویژگی پایداری خاک، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی ارزیابی شد. تعداد 22 نمونه خاک نیز از مناطق نزدیک معدن و کنترل به‌طور تصادفی از عمق 0-15 سانتیمتری سطح خاک برداشت و برخی ویژگی‌های خاک نظیر بافت خاک، اسیدیته گل اشباع، هدایت الکتریکی، کربنات کلسیم، درصد رطوبت اشباع، عناصر N-P-K و کربن آلی برای تمام نمونه‌های خاک اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که شاخص‌های ساختاری کل طول لکه، طول فضای بین لکه‌ای، سطح کل لکه، شاخص سطح لکه و شاخص ساختار چشم‌انداز در منطقه مرجع با مناطق مجاور معادن اختلاف معنی‌داری دارند (05/0 > P). همچنین ویژگی‌های عملکردی مناطق نزدیک معدن نسبت به مناطق دور از معدن به‌طور معنی‌داری کاهش یافته است (05/0 > P). تحلیل متغیرهای کیفی خاک نیز نشان داد که میزان ماده آلی، میزان فسفر قابل‌جذب، پتاسیم قابل‌جذب و نیتروژن خاک مناطق نزدیک معدن نسبت به مناطق کنترل به‌طور معنی‌داری کاهش یافته است (05/0 > P). معدن‌کاری باعث نامناسب‌شدن ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک گردیده است ولی مناطق دور از معدن کیفیت خاک شرایط بهتری داشته که منجر به بهبود شرایط عملکرد خاک سطحی شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که حجم بالای معدن‌کاوی در مراتع منطقه موردمطالعه تهدیدی جدی برای کیفیت و عملکرد خاک سطحی منطقه است. بدیهی است که در اثر تداوم این روند، این منطقه با پدیده بیابان‌زایی شدید روبرو خواهد شد و کارکردهای اکولوژیک آن آسیب جدی خواهند داشت.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/9/28 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1402/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb