دوره 18، شماره 4 - ( 11-1403 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 519-505 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bazrmanesh A, Tarkesh Esfahani M, Bashari H, Pourmanafi S, Amiri M. Determining the Potential Ecological Niche of Festuca ovina L. using Genetic Algorithm (GARP) and DOMAIN Models in Rangelands of Isfahan Province. مرتع 2025; 18 (4) :505-519
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1232-fa.html
بذرمنش آزاده، ترکش اصفهانی مصطفی، بشری حسین، پورمنافی سعید، امیری محدثه. تعیین آشیان اکولوژیک بالقوه علف بره (Festuca ovina L.) با مدل‌های الگوریتم ژنتیک (GARP) و قلمرو (DOMAIN) در مراتع استان اصفهان. مرتع. 1403; 18 (4) :505-519

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1232-fa.html


گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
چکیده:   (304 مشاهده)

سابقه و هدف: آگاهی از پراکنش مکانی گیاهان به عنوان یکی از مهم‌ترین جنبه­های اکولوژی گیاهی، نقش برجسته­ای در تشریح پایداری اکوسیستم مرتع و طراحی برنامه­های مناسب مدیریتی دارد. طیف وسیعی از عوامل محیطی از ویژگی­های جوی گرفته تا خصوصیات سطح زمین، زیربنای دامنه پراکنش گونه­ها در مقیاس‌های محلی تا جهانی طی دو دهه گذشته می­باشند. از میان این عوامل، متغیرهای زیست اقلیمی به عنوان یک نوع داده ضروری در مدلسازی پراکنش گونه­ها در نظر گرفته می­شوند. این مطالعه جهت مدلسازی آشیان اکولوژیک بالقوه گونه علف بره (Festuca ovina L.) در مراتع استان اصفهان با استفاده از دو روش مدلسازی الگوریتم ژنتیک (GARP) و قلمرو (DOMAIN) انجام شد.

مواد و روش­ها: داده­های رخداد گونه مورد مطالعه به روش تصادفی- طبقه­بندی شده جمع­آوری شدند و 22 لایه محیطی شامل سه متغیر فیزیوگرافی و 19 متغیر اقلیمی مشتق شده از بارندگی و درجه حرارت در فرآیند مدلسازی به­کار رفتند. این متغیر­ها در محیط نرم­افزار ArcMap 10.3 به اندازه پیکسل یک کیلومتر مربعی تبدیل و سپس به صورت نقشه­های رقومی وارد فرآیند مدلسازی شدند. مدل الگوریتم ژنتیک در نرم­افزار Open Modeler 1.1.0 و مدل قلمرو در نرم­افزار DOMAIN 32 اجرا شد. به منظور انتخاب متغیرهای محیطی با اجرای آزمون همبستگی پیرسون، از بین جفت متغیر­های با همبستگی بیش از 8/0، یک متغیر انتخاب و دیگری حذف گردید. در مدل قلمرو، پیش­بینی تناسب رویشگاه بر اساس شاخص عدم تشابه یا فاصله اکولوژیک گاور (Gower Metric) انجام گرفت. به منظور اعتبارسنجی و ارزیابی نقشه­های رویشگاه بالقوه حاصل از دو مدل، از ماتریس خطا و شاخص­های آماری مشتق شده از آن همچون AUC (سطح زیر منحنی پلات ROC)، ضریب کاپا (Kappa) و صحت کلی (CCR) استفاده شد. در تحلیل حساسیت، آن دسته از متغیرهای محیطی که بیشترین افت را در عملکرد مدل (AUC) داشتند، به‌عنوان با اهمیت­ترین متغیرهای محیطی انتخاب شدند.

نتایج: تحلیل حساسیت نشان داد که به‌ترتیب متغیرهای ارتفاع از سطح دریا، بارندگی گرمترین فصل، میانگین دمای روزانه، ایزوترمالیتی، بارندگی سالانه، دمای متوسط سالانه، شیب، و دامنه تغییرات سالانه دما مؤثرترین متغیرهای محیطی در پراکنش گونه بودند. الگوریتم ژنتیک (99/0=AUC) نسبت به مدل قلمرو (67/0=AUC) از عملکرد مناسب­تری برخوردار بود. در بررسی گستره جغرافیایی گونه تحت مدل­ها پیش­بینی شد که رویشگاه­های مطلوب (احتمال رخداد بالاتر از 75 درصد) در مدل الگوریتم ژنتیک و مدل قلمرو به‌ترتیب حدود 7069 و 10187 کیلومترمربع از سطح استان را به خود اختصاص داده­اند. نتایج مدل­های الگوریتم ژنتیک و قلمرو همچنین نشان داد که رویشگاه عمده گونه علف بره در شهرستان­های فریدونشهر و سمیرم است.

نتیجه­گیری: مناطقی از شهرستان­های فریدون­شهر و سمیرم که مراتع ییلاقی استان را شامل می­شوند به همراه ارتفاعات کرکس و موته که جزو مراتع استپی سرد استان می­باشند، پتانسیل بالایی جهت حضور گونه F.ovina دارند. تأثیر تغییر اقلیم به همراه چرای بی­رویه از این گونه که جزو گونه­های خوشخوراک است، می‌تواند بتدریج باعث کاهش و حذف این گونه و جایگزینی آن با سایر گونه­ها شود. از یافته­های این مطالعه می­توان جهت تعیین مناطق مستعد پروژه­های بذرکاری و کپه­کاری با استفاده از این گونه استفاده نمود. پیشنهاد می­شود که فعالیت­های زیستی و مدیریتی همچون تغییر کاربری، شدت چرای دام، و رقابت بین­گونه­ای در فرایند مدل­سازی مورد استفاده قرار گیرند تا باعث بهبود پیش­بینی زیستگاه­های مطلوب گونه گردد.

متن کامل [PDF 457 kb]   (49 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/8/21 | پذیرش: 1403/10/30 | انتشار: 1403/11/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb