سابقه و هدف: شدت چرای دام از هر نوع که باشد با تغییر در فراوانی گونههای کلید و ضروری که ضامن بقا پایداری و کارکرد اکوسیستمهای مرتعی هستند، مراتع را تحتتأثیر قرار میدهد. با توجه به اهمیت این موضوع تحقیق حاضر در مراتع حوزه آبخیز سیاه بیشه استان مازندران بهمنظور بررسی تغییرات پوشش گیاهی و برخی عوامل محیطی در شدتهای چرایی مختلف دام انجام گرفته است.
مواد و روشها: تحقیق حاضر در سه مرتع (مراتع دونا، خاکک و گزنک) در بخشی از حوزه آبخیز سیاه بیشه در جاده کندوان در منتهی الیه جنوب شرقی استان مازندران انجام شد. به منظور بررسی شدت چرا، سه سایت با شدت چرای زیاد و چرای کم بر حسب فاصله از دامداری و منابع چرا (آبشخور) انتخاب شد. بدین منظور، 3 ترانسکت 100 متری بهطور تصادفی در هر فاصله از منبع چرای دام و 5 پلات با فواصل 20 متری در طول هر ترانسکت استقرار یافت. اندازه پلاتهای نمونهبرداری با توجه به نوع و پراکنش گونههای گیاهی منطقه یک در یک مترمربعی انتخاب شدند. در طول هر ترانسکت سه نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتیمتری برداشت شد. دادههای اقلیم نیز با استفاده از اطلاعات هواشناسی ایستگاههای سینوپتیک استان مازندران جمعآوری گردید. رجبندی جوامع گیاهی با توجه به عوامل محیطی به روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA و DCA) با استفاده از نرمافزار CANOCO صورت گرفت.
نتایج: نتایج روابط بین فاکتورهای محیطی و پوشش گیاهی منطقه نشان داد که تحت شدت چرای سبک، بارندگی و درصد رس، ارتفاع از سطح دریا و در منطقه شدت چرای سنگین، اسیدیته، نیتروژن و ماده آلی خاک اثر معنیداری بر روی پراکنش گونهها داشتند. نتایج حاصل از آنالیز CCA بیانگر این مطلب است که بارندگی و ارتفاع از سطح دریا و درصد رس از بافت خاک مهمترین عوامل در شدت چرای سبک در محورهای اول و دوم با مقادیر ویژه 40/0 و همبستگی 97/0 با متغیرها و گونهها، 2/12 درصد از تغییرات پوشش گیاهی را توجیه کردند. در شدت چرای سنگین نیتروژن و میزان اسدیته خاک و ماده آلی موثرترین عوامل محیطی شناخته شدند. محورهای اول و دوم با مقادیر ویژه 46/0 و همبستگی 92/0 با متغیرها و گونهها، 1/20 درصد از تغییرات پوشش گیاهی را توجیه کردند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه، مبین اثرات عوامل محیطی بر کنترل و پراکنش گونههای گیاهی همزمان با شدت چرا است که نیاز به توجه بیشتر به اثرات نامطلوب شدت چرای دام بر مدیریت پایدار مراتع منطقه را میطلبد. بنابراین، میتوان از نتایج این مطالعه برای بهبود و احیای پوشش گیاهی مناطق استفاده نمود. از این رو، انتخاب گونههای گیاهی با ویژگیهای مناسب برای خاک موجود در هر منطقه با شرایط اقلیمی و توپوگرافی خاص، میتواند به بهبود و افزایش تنوع زیستی کمک کند. این اقدامات میتواند منجر به حفظ منابع طبیعی و ارتقای کیفیت محیط زیست شود. علاوه بر این، اجرای شیوههای مدیریت چرای مناسب میتواند به جلوگیری از چرای بیرویه و ارتقای اکوسیستمهای سالم کمک کند. با درک تعاملات پیچیده بین گیاهان، حیوانات و محیط زیست، میتوان در جهت ایجاد یک اکوسیستم متعادل و پایدار تلاش کرد. اولویتبندی تلاشهای حفاظتی و تلاش برای پایداری بلندمدت در مراتع بسیار مهم است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |