دوره 18، شماره 4 - ( 11-1403 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 534-520 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahreini Z, Jafarian Z, Alavi J, Tatian M, Negreiros D. Multivariate Analysis of Some Environmental Factors and Plant Cover in Relation to Grazing Intensity in Siah Bisheh Rangelands, Mazandaran. مرتع 2025; 18 (4) :520-534
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1235-fa.html
بحرینی زینب، جعفریان زینب، علوی جلیل، طاطیان محمدرضا، نگریرز دنیل. تحلیل چندمتغیره‌ برخی عوامل محیطی و پوشش گیاهی در ارتباط با شدت‌ چرا در مراتع سیاه بیشه مازندران. مرتع. 1403; 18 (4) :520-534

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1235-fa.html


گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
چکیده:   (234 مشاهده)

سابقه و هدف: شدت چرای دام از هر نوع که باشد با تغییر در فراوانی گونه­های کلید و ضروری که ضامن بقا پایداری و کارکرد اکوسیستم­های مرتعی هستند، مراتع را تحت­تأثیر قرار می­دهد. با توجه به اهمیت این موضوع تحقیق حاضر در مراتع حوزه آبخیز سیاه بیشه استان مازندران به‌منظور بررسی تغییرات پوشش گیاهی و برخی عوامل محیطی در شدت­های چرایی مختلف دام انجام گرفته است.

مواد و روش­ها: تحقیق حاضر در سه مرتع (مراتع دونا، خاکک و گزنک) در بخشی از حوزه آبخیز سیاه بیشه در جاده کندوان در منتهی الیه جنوب شرقی استان مازندران انجام شد. به منظور بررسی شدت چرا، سه سایت با شدت چرای زیاد و چرای کم بر حسب فاصله از دامداری و منابع چرا (آبشخور) انتخاب شد. بدین منظور، 3 ترانسکت 100 متری به­طور تصادفی در هر فاصله از منبع چرای دام و 5 پلات با فواصل 20 متری در طول هر ترانسکت استقرار یافت. اندازه پلات­های نمونه­برداری با توجه به نوع و پراکنش گونه­های گیاهی منطقه یک در یک مترمربعی انتخاب شدند. در طول هر ترانسکت سه نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی­متری برداشت شد. داده­های اقلیم نیز با استفاده از اطلاعات هواشناسی ایستگاه­های سینوپتیک استان مازندران جمع­آوری گردید. رج­بندی جوامع گیاهی با توجه به عوامل محیطی به روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA و DCA) با استفاده از نرم­افزار CANOCO صورت گرفت.

نتایج: نتایج روابط بین فاکتور­های محیطی و پوشش گیاهی منطقه نشان داد که تحت شدت چرای سبک، بارندگی و درصد رس، ارتفاع از سطح دریا و در منطقه شدت چرای سنگین، اسیدیته، نیتروژن و ماده آلی خاک اثر معنی­داری بر روی پراکنش گونه­ها داشتند. نتایج حاصل از آنالیز CCA بیانگر این مطلب است که بارندگی و ارتفاع از سطح دریا و درصد رس از بافت خاک مهم‌ترین عوامل در شدت چرای سبک  در محورهای اول و دوم با مقادیر ویژه 40/0 و همبستگی 97/0 با متغیر­ها و گونه­ها، 2/12 درصد از تغییرات پوشش گیاهی را توجیه ­کردند. در شدت چرای سنگین نیتروژن و میزان اسدیته خاک و ماده آلی موثرترین عوامل محیطی شناخته شدند. محورهای اول و دوم با مقادیر ویژه 46/0 و همبستگی 92/0  با متغیرها و گونه­ها، 1/20 درصد از تغییرات پوشش گیاهی را توجیه ­کردند.

نتیجه­گیری: نتایج حاصل از این مطالعه، مبین اثرات عوامل محیطی بر کنترل و پراکنش گونه­های گیاهی همزمان با شدت چرا است که نیاز به توجه بیشتر به اثرات نامطلوب شدت چرای دام بر مدیریت پایدار مراتع منطقه را می­طلبد. بنابراین، می‌توان از نتایج این مطالعه برای بهبود و احیای پوشش گیاهی مناطق استفاده نمود. از این رو، انتخاب گونه‌های گیاهی با ویژگی‌های مناسب برای خاک موجود در هر منطقه با شرایط اقلیمی و توپوگرافی خاص، می‌تواند به بهبود و افزایش تنوع زیستی کمک کند. این اقدامات می‌تواند منجر به حفظ منابع طبیعی و ارتقای کیفیت محیط زیست شود. علاوه بر این، اجرای شیوه­های مدیریت چرای مناسب می­تواند به جلوگیری از چرای بی‌رویه و ارتقای اکوسیستم­های سالم کمک کند. با درک تعاملات پیچیده بین گیاهان، حیوانات و محیط زیست، می‌توان در جهت ایجاد یک اکوسیستم متعادل و پایدار تلاش کرد. اولویت‌بندی تلاش‌های حفاظتی و تلاش برای پایداری بلندمدت در مراتع بسیار مهم است. 

متن کامل [PDF 636 kb]   (39 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/11 | پذیرش: 1403/3/22 | انتشار: 1403/11/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb