دوره 18، شماره 2 - ( 5-1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 300-286 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Joneidi H, Bahmannejad M. The effect of phenological stages on the quantity and quality of essential oil (Camphorosma monspeliaca L.) in Qorveh Region of Kurdistan Province. مرتع 2024; 18 (2) :286-300
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1252-fa.html
جنیدی حامد، بهمن نژاد مهسا. تاثیر مراحل فنولوژیک بر کمیت و کیفیت اسانس کافوری (monspeliaca Camphorosma)در شهرستان قروه استان کردستان. مرتع. 1403; 18 (2) :286-300

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1252-fa.html


دانشگاه تهران و دانشگاه کردستان
چکیده:   (81 مشاهده)
سابقه و هدف: نتایج بسیاری از پژوهش­ها مبین تاثیر مراحل فنولوژیک بر مقادیر ترکیبات موثره گیاهی است. گیاه کافوری (monspeliaca L. Camphorosma) گیاهی پایا متعلق به خانواده اسفناج (Chenopodiaceae) و از گیاهان شاخص مرتعی و اسانس­دار در خاک­های تا حدی شور و مرطوب است. ناحیه ای نسبتا کوچک و در حال نابودی کامل از رویشگاه این گونه در استان کردستان وجود دارد که تا کنون پژوهشی در این منطقه در خصوص ویژگی­های کمی و کیفی اسانس این گونه  انجام نشده است. به همین دلیل هدف از پژوهش حاضر شناسایی و مقایسه تعداد و نوع ترکیبات شیمیایی اسانسC.monspleliaca  در دوره­های مختلف رشد به منظور تعیین بهترین زمان برداشت گیاه از نظر دستیابی به حداکثر بازده اسانس است.
مواد و روش­ها: به منظور بررسی تاثیر مراحل فنولوژیک بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه کافوری، بخشی از مراتع قشلاقی و مسطح در منطقه قروه در استان کردستان انتخاب شد. اقلیم منطقه نیمه خشک سرد بوده و بدلیل نفوذ پذیری کم خاک، رویشگاه این گونه در فصول بارشی پوشیده از آب می باشد. برای بررسی و مقایسه مقادیر اسانس در گیاه، سرشاخه­های گیاه در مرحله رشد رویشی (بهار) و مرحله گلدهی (تابستان) به تعداد 18 نمونه به روش تصادفی-سیستماتیک برداشت شد و پس از خشک شدن در سایه از هر 6 نمونه، یک نمونه ترکیبی و در نهایت برای هر مرحله رویشی 3 نمونه جهت اندازه گیری اسانس به آزمایشگاه منتقل شد. اسانس گیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس بدست آمده توسط دستگاه­های گازکروماتوگرافی(GC)  و گازکروماتوگرافی متصل به طیف­سنج جرمی (GC/ MS) تجزیه شد. اسانس به دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف­سنج جرمی تزریق شد و طیف جرمی ترکیب­ها به دست آمد. درصد نسبی هریک از ترکیبات از روی سطح زیرمنحنی هر ترکیب در طیف کروماتوگراف گازی محاسبه گردید. شناسایی اجزاء اسانس با استفاده از زمان بازداری، محاسبه اندیس کواتز و مطالعه طیف­های جرمی و مقایسه آن­ها با ترکیبات استاندارد و اطلاعات موجود در بانک اطلاعات جرمی صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده­ها با آزمون تی استودنت مستقل با استفاده از نرم افزار spss انجام گرفت.
نتایج: طبق نتایج، در دو مرحله رویشی و گلدهی 91 ترکیب شناسایی شدند که 90 ترکیب در دو مرحله مشترک بود. بازده اسانس در مرحله گل­دهی (12/0 درصد) بیشتر از مرحله رویشی(71 0/0 درصد) بود. عمده­ترین ترکیبات اسانس این گیاه در مراحل رویشی و گلدهی به ترتیب  alpha -Pinene، Citronellal pentanoate، وendo-1-Bourbonanol  است که مقدار alpha -Pinene و endo-1-Bourbonanol  در مرحله گلدهی به ترتیب به میزان3/14 و 2/27 درصد بیشتر از مرحله رشد فعال بود. (3Z)-Cembrene A با سهم 236/0 درصد، ترکیب اختصاصی مرحله رشد رویشی بود که در مرحله گلدهی وجود نداشت و n-Nonadecane با مقدار 207/0 درصد ترکیب اختصاصی مرحله گلدهی شناخته شد.
نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مراحل فنولوژی بر میزان و تعدد ترکیبات اسانس گیاه کافوری در منطقه مورد مطالعه اثر داشت. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق، مرحله گل­دهی به عنوان بهترین مرحله برداشت جهت حصول حداکثر بازده اسانس در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می­­شود. همچنین اگر هدف از بهره­برداری از کافوری استحصال alpha -Pinene باشد بهترین زمان برای جمع­ آوری گیاه زمان گل­دهی آن می­باشد.

 
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/12/21 | پذیرش: 1403/3/31 | انتشار: 1403/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb