دوره 10، شماره 1 - ( 4-1395 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 52-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi A, Gomaryan M, Toranjzar H, Ahmadloo H. Changes in chemical composition and nutritive value of four halophyte shrubs at three phonological stages (Case study: marginal rangelands of Mighan playa). مرتع 2016; 10 (1) :41-52
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-333-fa.html
احمدی عباس، گماریان مسعود، ترنج زر حمید، احمدلو حسین. تغییرات در ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی چهار گونه بوته‌ای شورپسند در سه مرحله رشد فنولوژیکی (مطالعه موردی: مراتع حاشیه کویر میقان اراک). مرتع. 1395; 10 (1) :41-52

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-333-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی اراک
چکیده:   (6913 مشاهده)

شوره­زارهای مرطوب و اراضی حاشیه کویرهای ایران هم به­لحاظ کمی و هم به­لحاظ کیفی نقش مهمی در تأمین علوفه دام ایفا می­نمایند. در تحقیق حاضر کیفیت علوفه چهار گونه شورپسند (هالوفیت) و مقاوم به شوری شامل  Atriplex verrucifera  , , Halocnemum strobilaceum , Haloxylon persicumو , Nitraria schoberi در مراتع شورروی حاشیه کویر میقان اراک (استان مرکزی) در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و رسیدن بذر مورد بررسی قرار گرفت. شاخص­های کیفیت علوفه شامل ماده خشک(DM) ، پروتئین خام (CP) ، دیواره سلولی منهای همی­سلولز(ADF)  و دیواره سلولی(NDF)  فسفر (P)، ماده خشک قابل­هضم(DMD) ، خاکستر خام (Ash)، مصرف ماده خشک (DMI) و ارزش نسبی علوفه (RFV) با روشهای استاندارد اندازه­گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر شاخص­های کیفیت علوفه بین چهار گونه و نیز مراحل رشد فنولوژیکی اختلاف معنی­داری از نظر آماری در سطح %1 دارند. ضمناً بر طبق آزمون مقایسه میانگین دانکن اثر متقابل گونه گیاهی و مرحله رشد نیز بر روی تمامی این شاخص­ها به­لحاظ آماری معنی­دار بود. در اکثر گونه‌ها با پیشرفت مرحله فنولوژیکی، از میزان پروتئین خام کاسته و بر میزان ADF و  NDFافزوده شد. گونه قره­داغ دارای بیشترین میزان پروتئین خام در مرحله رویشی (42/32 درصد) و تاغ دارای کمترین پروتئین در مرحله بذردهی (06/11 درصد) بوده است. بیشترین ارزش نسبی علوفه در گونه قره­داغ (77/529) و کمترین آن در مقایسه با بقیه گونه­ها، در گونه آتریپلکس (4/217) محاسبه شده است. در مجموع، با وجود کیفیت علوفه نسبتاً مناسب این گونه­ها، استفاده از مکمل­های غذایی و عناصری مانند فسفر برای دام در این منطقه ضروری به­نظر می­رسد.

متن کامل [PDF 526 kb]   (3624 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/4/17 | پذیرش: 1395/4/17 | انتشار: 1395/4/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb