دوره 13، شماره 1 - ( 2-1398 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 124-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Souri M, Kamali N, Asouri P. Effects of grazing intensity on the rate of carbon dioxide emission (Case study: Ghoshchi rangelands of Urmia). مرتع 2019; 13 (1) :113-124
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-721-fa.html
سوری مهشید، کمالی نادیا، عشوری پروانه. بررسی اثر شدت چرای دام بر میزان تصاعد گاز گلخانه‌ای دی‌اکسید‌کربن (مراتع قوشچی ارومیه). مرتع. 1398; 13 (1) :113-124

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-721-fa.html


چکیده:   (4256 مشاهده)
افزایش آزاد شدن گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسیدکربن از خاک‌ به اتمسفر، یکی از نگرانی‌های جهان در چند دهه گذشته بوده است. گاز دی‌اکسید‌کربن به عنوان یکی از عوامل مهم و مؤثر در گرمایش جهانی، تغییر اقلیم و یا اثر گلخانه‌ای، محسوب می‌شود. در این پژوهش تاثیرگذاری عملیات مدیریت مراتع بر میزان تصاعد گاز گلخانه‌ای دی‌اکسید‌کربن به کمک روش اتاقک بسته در سه سایت شدت چرایی منطقه گردنه قوشچی ارومیه در استان آذربایجان غربی به صورت ماهانه به مدت یکسال اندازه‌گیری شد. داده‌های تحقیق با استفاده از آزمون فاکتوریل تجزیه و تحلیل شدند. سپس به منظور مقایسه میانگین داده‌ها، آزمون دانکن به کار گرفته شد. نتایچ تحقیق نشان داد که بالاترین میانگین‌ دی‌اکسیدکربن متصاعد شده خاک در بین سایت‌های شدت چرایی مختلف منطقه قوشچی با میزان 2/4 (گرم، در متر‌مربع در روز) متعلق به سایت با شدت چرایی زیاد می‌باشد. بالاترین میانگین‌ فاکتور دی اکسیدکربن متصاعد شده خاک در بین ماه‌های مختلف در منطقه قوشچی با میزان 42/4 (گرم، در متر‌مربع در روز) و 13/4 (گرم، در متر‌مربع در روز) به‌ترتیب در ماه‌های مرداد و تیرماه و در سایت با شدت چرایی زیاد گزارش شد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که کمترین میانگین‌ دی اکسیدکربن متصاعد شده خاک در بین ماه‌های مختلف به میزان 51/0 و 55/0 (گرم، در متر‌مربع در روز) به‌ترتیب در ماه‌های بهمن و آذر و در سایت قرق رخ داده است. یکی از دلایل افزایش میزان تصاعد گاز دی‌اکسیدکربن در سایت‌های تحت چرا این است که دام با لگدکوبی سطح خاک سبب فشردگی و به هم خوردگی سطح خاک و ایجاد فرسایش می‌شود و این تغییر شرایط به نوبه خود بر محتوی رطوبتی و دمایی وضعیت خاک تاثیر می‌گذارد و به تصاعد چشمگیر کربن از سطح خاک منجر می‌شود. همچنین، میزان بالای فضولات دامی در مراتع با شدت چرای بالا، باعث افزایش فعالیت میکروارگانیسم‌های خاکی و در نتیجه افزایش میزان تصاعد کربن در این مناطق می‌باشد. بنابراین چرای بیش از حد، تهدیدی برای سلامت خاک مراتع از نظر افزایش گاز گلخانه‌ای دی اکسیدکربن است و بایستی در مدیریت اکوسیستم طبیعی مراتع این موضوع مهم مورد توجه برنامه‌ریزان و مدیران منابع طبیعی قرار گیرد.
متن کامل [PDF 385 kb]   (1969 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/2/19 | پذیرش: 1398/2/19 | انتشار: 1398/2/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb