Hosseini H, Heshmati G, Mirza M, Karami P. Effect of Growth Stage and Altitude Gradient on Forage Quality Indices of Ferula haussknechtii H Wolhff ex Rech and its Multiple Use Ability Evaluation (Case study: Saral, Kurdistan). مرتع 2019; 13 (4) :610-620
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-822-fa.html
حسینی سیده حبیبه، حشمتی غلامعلی، میرزا مهدی، کرمی پرویز. اثر مرحله رشد و گرادیان ارتفاعی بر کیفیت علوفه گونه دارویی کما (Ferula haussknechtii) و امکان استفاده چندمنظوره آن (مطالعه موردی: مراتع سارال). مرتع. 1398; 13 (4) :610-620
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-822-fa.html
گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
چکیده: (3974 مشاهده)
تعیین کیفیت علوفه گونههای گیاهی در مراحل مختلف رشد، یکی از مهمترین موارد در مدیریت صحیح مراتع میباشد. این پژوهش جهت تعیین و مقایسه ارزش غذایی گونۀFerula hausskenchtii H. Wolhff ex Rech در سه مرحله رشد و سه طبقه ارتفاعی در مراتع باینچوب سارال انجام شد. مقادیر پروتئین خام (CP)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، ماده خشک قابل هضم (DMD)، انرژی متابولیسمی (ME)، درصد کربوهیدراتهای محلول در آب اندام هوایی (WSC)، فیبر خام (CF) و خاکستر (ASH)، بهعنوان شاخصهای کیفیت علوفه، با روش طیفسنجی توسط دستگاه NIR اندازهگیری شدند و با مقادیر متناظر آنها در تفالههای حاصل از اسانسگیری، مقایسه شدند. تجزیه واریانس دادهها با استفاده از طرح کامل تصادفی در نرمافزار R صورت گرفت. نتایج نشان داد با افزایش مرحله رشد، مقادیر شاخصهای CP، DMD، ASH و ME کاهش و مقادیر شاخصهای ADF، WSC، NDF و CF افزایش مییابد. همچنین با افزایش ارتفاع، مقادیر شاخصهای CP، DMD، ASH و ME افزایش و در مقابل، مقدار شاخص CF کاهش مییابد. همچنین مقایسه شاخصها قبل و بعد از اسانسگیری در مرحله بذردهی و گلدهی نشان داد بعد از اسانسگیری مقادیر شاخصهای WSC CP، DMD، ASH و ME کاهش و مقادیر NDF، CF و ADF افزایش یافت و در مرحله رشد رویشی مقادیر CP، DMD و ME افزایش و ADF کاهش یافت. نتایج حاصل از مقادیر شاخصهای کیفیت علوفه تفالههای حاصل از فرآیند اسانسگیری، بیانگر امکان استفاده چندمنظوره از این گونه دارویی، علاوه بر اسانسگیری؛ در تامین نیاز غذایی دامها، در فصل غیررشد میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/10/27 | پذیرش: 1398/10/27 | انتشار: 1398/10/27