دوره 13، شماره 4 - ( 10-1398 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 620-610 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
چکیده:   (3585 مشاهده)
تعیین کیفیت علوفه گونه­های گیاهی در مراحل مختلف رشد، یکی از مهم‌ترین موارد در مدیریت صحیح مراتع می­باشد. این پژوهش جهت تعیین و مقایسه ارزش غذایی گونۀFerula hausskenchtii H. Wolhff ex Rech   در سه مرحله رشد و سه طبقه ارتفاعی در مراتع باینچوب سارال انجام شد. مقادیر پروتئین خام (CP)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، ماده خشک قابل هضم (DMD)، انرژی متابولیسمی (ME)، درصد کربوهیدرات­های محلول در آب اندام هوایی (WSC)، فیبر خام (CF) و خاکستر (ASH)، به­عنوان شاخص­های کیفیت علوفه، با روش طیف­سنجی توسط دستگاه NIR اندازه­گیری شدند و با مقادیر متناظر آنها در تفاله­های حاصل از اسانس­گیری، مقایسه شدند. تجزیه واریانس داده­ها با استفاده از طرح کامل تصادفی در نرم­افزار R صورت گرفت. نتایج نشان داد با افزایش مرحله رشد، مقادیر شاخص­های CP، DMD، ASH و ME کاهش و مقادیر شاخص­های ADF، WSC، NDF و CF افزایش می­یابد. همچنین با افزایش ارتفاع، مقادیر شاخص­های CP، DMD، ASH و ME افزایش و در مقابل، مقدار شاخص CF کاهش می­یابد. همچنین مقایسه شاخص‌ها قبل و بعد از اسانس‌گیری در مرحله بذردهی و گلدهی نشان داد بعد از اسانس‌گیری مقادیر شاخص‌های WSC CP، DMD، ASH و ME کاهش و مقادیر NDF، CF و ADF افزایش یافت و  در مرحله رشد رویشی مقادیر CP، DMD و ME افزایش و ADF کاهش یافت. نتایج حاصل از مقادیر شاخص­های کیفیت علوفه تفاله­های حاصل از فرآیند اسانس­گیری، بیانگر امکان استفاده چندمنظوره از این گونه دارویی، علاوه بر اسانس­گیری؛ در تامین نیاز غذایی دام‌ها، در فصل غیررشد می­باشد.
متن کامل [PDF 620 kb]   (1361 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/10/27 | پذیرش: 1398/10/27 | انتشار: 1398/10/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.