دوره 16، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 764-745 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahzooni-Kachapi S S, Tahmasebi P, Ebrahimi A, Jouri M H. Evaluation of the ability of different algorithms and visual interpretation of Google Earth images in the separation and classification of plant ecological units. مرتع 2023; 16 (4) :745-764
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1133-fa.html
محزونی کچپی سمانه سادات، طهماسبی پژمان، ابراهیمی عطاالله، جوری محمدحسن. ارزیابی قابلیت خوارزمیک‌های مختلف و تفسیر بصری تصاویر گوگل ارث در تفکیک و طبقه‌بندی واحدهای اکولوژیک گیاهی. مرتع. 1401; 16 (4) :745-764

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1133-fa.html


گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
چکیده:   (959 مشاهده)
سابقه و هدف: تصاویر ماهواره­ای و فناوری سنجش از دور از ابزارهای کارآمد و نوین جهت استخراج اطلاعات مربوط به علوم زمین شناخته می­شوند که ارزیابی و پایش اکوسیستم­ها را با هزینه­ای کمتر از روش­های میدانی ممکن می­سازند. یکی از مهم­ترین روش­های استخراج اطلاعات از داده­های ماهواره­ای، تکنیک­های مختلف طبقه­بندی تصاویر است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی قابلیت خوارزمیک­های طبقه­بندی درختی و درخت تصمیم­گیری بر روی تصاویر ماهواره­ای سنتینل 2 و همچنین تفسیر بصری تصاویر گوگل ارث جهت تفکیک و طبقه­بندی واحدهای اکولوژیک گیاهی در یکی از مراتع نیمه­استپی استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفته است.
مواد و روش­ها: جهت تفکیک واحدهای اکولوژیک گیاهی (واحدهای همگن پوشش گیاهی) ابتدا از روش تفسیر بصری استفاده شد که شامل تعیین پلی­گون­ها بر روی تصویر و سپس تعریف مناطق همگن با خصوصیات مشابه بود تا نوع تیپ غالب و پوشش سطحی زمین تشخیص داده شود. سپس ویژگی هر پلی­گون بر اساس گونه­های غالب و نوع آشفتگی­ها تفسیر و یک طبقه­بندی کلی انجام گرفت. بعد از تفکیک واحدهای اکولوژیک گیاهی و جداسازی مرز تقریبی واحدها، نمونه­برداری از پوشش گیاهی مطابق با زمان اوج حداکثر رشد گونه­های گیاهی انجام شد. پس از تعیین پوشش گیاهی و تولید آن، میانگین درصد پوشش­های گیاهی برآورد شده در محدوده هر واحد اکولوژیک محاسبه شد. برای این منظور، ابتدا گونه غالب گیاهی هر واحد مشخص و سپس گونه‌های همراه آن مشروط به داشتن 50 درصد و یا بیشتر پوشش گونه ماقبل آن تعیین شد. در نهایت واحدهای اکولوژیک گیاهی تشخیص داده شده حاصل بر اساس گونه غالب و به روش فیزیونومیک و فلورستیک، نام­گذاری و به‌صورت آمار توصیفی بیان شد. در این مطالعه علاوه بر روش تفسیر بصری، از خوارزمیک­های طبقه­بندی درختی و درخت تصمیم­گیری نیز جهت تولید نقشه پوشش گیاهی استفاده شد. بدین منظور تصاویر چندطیفی سنجنده MSI سنتینل 2 به­عنوان منبع اصلی پردازش مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله بعد نمونه­های کنترل زمینی به­عنوان الگوی مشخصات طیفی طبقات، از هر گروه از واحدهای اکولوژیک گیاهی در طی عملیات میدانی و به­صورت تصادفی برداشت شدند. سپس تفکیک نمونه­ها به مجموعه داده­های آموزشی و آزمایشی انجام گرفت، بدین صورت که قسمتی برای طبقه­بندی (یک­سوم نمونه­ها) و بخشی دیگر جهت برآورد صحت نتایج حاصل از خوارزمیک­های طبقه­بندی ذکر شده (دوسوم نمونه­ها) تقسیم شدند. به منظور استخراج هرچه بهتر اطلاعات، لایه‌های کمکی همچون مدل رقومی ارتفاع، تحلیل مؤلفه­های اصلی و شاخص­های گیاهی نظیر NDVI به همراه داده­های طیفی در فرآیند طبقه­بندی مورد استفاده قرار گرفتند. سپس نسبت به طبقه­بندی خوارزمیک­ها در نرم­افزار Idrisi TerrSet اقدام شد. بدین ترتیب نقشه­های واحدهای اکولوژیک گیاهی مربوط به منطقه مورد مطالعه به­دست آمد. جهت ارزیابی صحت نتایج طبقه­بندی، نقشه­های حاصل با نقاط واقعیت زمینی ثبت شده مورد بررسی قرار گرفت. سپس ماتریس خطای مربوط به هر روش توسط نرم­افزار تولید و در نهایت ارزیابی و مقایسه آماره­های استخراج شده انجام شد.
نتایج: نتایج حاصل از تفسیر بصری نشان داد در نهایت 7 نوع واحد اکولوژیک گیاهی که از نظر ویژگی­های ساختاری متفاوت بودند شناسایی شدند که شامل Astragalus verus، Bromus tomentellus، Scariola orientalis، Astragalus verus-Bromus tomentellus، Astragalus verus-Stipa hohenikeriana، Bromus tomentellus-Stipa hohenikeriana و Stipa hohenikeriana می­باشد. نتایج به­دست آمده از خوارزمیک طبقه­بندی درختی نشان داد که واحد اکولوژیک Astragalus verus-Stipa hohenikeriana با 99/0 درصد و واحد اکولوژیک Bromus tomentellus با 90/0 درصد به ترتیب بالاترین و پایین­ترین دقت تولید کننده را دارا هستند. در حالی­که بالاترین دقت استفاده کننده (دقت کاربر) مربوط به واحد اکولوژیک Astragalus verus با 99/0 درصد و پایین­ترین مقدار آن متعلق به واحد اکولوژیک Stipa hohenikeriana با 85/0 درصد است. از طرفی نتایج حاصل از خوارزمیک درخت تصمیم­گیری بیانگر دقت تولید کننده و دقت کاربر بالای 95/0 درصد در تمامی واحدهای اکولوژیک گیاهی می­باشد. به­طوری­که واحد اکولوژیک Astragalus verus و Astragalus verus-Stipa hohenikeriana با 100 درصد و واحد اکولوژیک Bromus tomentellus با 95/0 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین دقت تولید کننده را دارا می­باشند. در حالی­که بیشترین دقت کاربر مربوط به واحد اکولوژیک Astragalus verus-Bromus tomentellus با 100 درصد و کمترین مقدار آن متعلق به واحد اکولوژیک Bromus tomentellus-Stipa hohenikeriana با 97/0 درصد است. نتایج همچنین حاکی از آن است که دقت کلی و ضریب کاپا برای خوارزمیک طبقه­بندی درختی به ترتیب برابر 94/0 درصد و 92/0 و برای خوارزمیک درخت تصمیم­گیری برابر 99/0 درصد و 97/0 می­باشد.
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج به­دست آمده می­توان بیان نمود که خوارزمیک درخت تصمیم­گیری از قابلیت بالاتری در به­کارگیری اطلاعات طیفی جهت کلاسه­بندی واحدهای اکولوژیک گیاهی در مقایسه با خوارزمیک طبقه­بندی درختی برخوردار بوده و منجر به نتایج دقیق­تری شد. همچنین ادغام باندهای کمکی به‌دست آمده از تصاویر اصلی به­همراه باندهای خام، می­تواند باارزش­ترین اطلاعات را برای تشخیص واحدهای اکولوژیک گیاهی فراهم آورد. نتایج تحقیق حاضر همچنین حاکی از آن است که در صورت در دسترس نبودن تصاویر چندطیفی ماهواره­های با قدرت تفکیک مناسب، استفاده از تصاویر گوگل ارث با توجه به سهولت دسترسی و رایگان بودن آن­ها در تهیه نقشه­های موضوعی مانند پوشش زمین بسیار مناسب و مقرون به صرفه است و نقشه تولید شده از آن می­تواند به­عنوان یک واقعیت زمینی مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 721 kb]   (732 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/1/3 | پذیرش: 1401/9/12 | انتشار: 1401/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb