Naderi A, Ghorbani M, Yazdanparast M, Avazpoor L. Evaluation of the Social Effectiveness of Empowerment Projects in Local Communities: A Case Study in Ghaleganj County. مرتع 2023; 17 (3) :483-497
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-1227-fa.html
نادری احمد، قربانی مهدی، یزدان پرست مریم، عوض پور لیلا. ارزیابی اثربخشی اجتماعی اجرای طرح توانمندسازی جوامع محلی در راستای مدیریت مشارکتی مناطق خشک (منطقه مورد مطالعه: شهرستان قلعهگنج). مرتع. 1402; 17 (3) :483-497
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-1227-fa.html
استاد گروه احیا مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
چکیده: (1282 مشاهده)
مقدمه و هدف: اهمیت توسعه پایدار جامعه و نقش حیاتی آن در گسترش بیشتر کشورهای در حال توسعه از هیچ کس پنهان نیست و به اعتقاد کارشناسان و دست اندرکاران امر، اثبات این امر بیش از هر چیز به داشتن سرمایه مناسب بهویژه سرمایه اجتماعی بستگی داردکه از طریق مشارکت و اعتماد امکانپذیر است. لذا در این پژوهش خصوصیات ساختاری سرمایه اجتماعی در شبکه اعضای صندوقهای اعتباری خرد توسعه روستایی در شهرستان قلعهگنج با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی، در دو مرحله قبل و بعد از اجرای این پروژه مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است.
مواد و روشها: جهت تحلیل و ارزیابی هر چه دقیقتر عملکرد پروژه توانافزایی جوامع محلی شهرستان قلعهگنج و جهت تحلیل روابط فیمابین ذینفعان محلی (اعضای صندوقهای اعتبارات خرد روستایی) از رویکرد تحلیل شبکههای اجتماعی در دو مرحله و بازه زمانی استفاده شده است. بازههای زمانی مورد تحلیل در مرحله اول، قبل از جمعآوری اولین پسانداز و راهاندازی صندوقهای آبادانی و پیشرفت روستایی و درمرحله دوم، بعد از اجرای پروژه توانافزایی جوامع محلی است. در این تحقیق شاخص های سطح کلان شبکه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته اند که عبارتند از: تراکم، دوسویگی، انتقال یافتگی و میانگین فاصله ژئودزیک. به منظور ارزیابی ویژگی های شبکه، از یک پرسشنامه ساختاریافته برای جمعآوری دادهها در مناطق مورد مطالعه استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق شامل 164 نفر از اعضای صندوقهای خرد محلی در سه روستای آزادشهر، علیآباد و زیرآباد است که بهصورت شبکه کامل مورد پرسش قرار گرفتهاند.
نتایج: شاخص تراکم در تمامی روستاهای مورد مطالعه و در دو پیوند اعتماد و مشارکت پس از اجرای طرح توانمندسازی افزایش یافت و بیشترین تراکم مربوط به پیوند اعتماد روستای زیرآباد (08/95) است. شاخص دوسویگی در مرحله دوم مطالعه نسبت به مرحله قبل از پروژه در روستاهای مورد مطالعه افزایش داشته است. این امر نشاندهنده نقش مهم و موثر طرح توانمندسازی در افزایش روابط دوجانبه و متقابل در پیوندهای اعتماد و مشارکت و افزایش سرمایه اجتماعی و مشارکت بیشتر در صندوق توسعه روستایی و بهرهمندی از مزایای آن و در نتیجه افزایش توان فردی است. با توجه به نتایج این مطالعه، سطح سرمایه اجتماعی و در نتیجه سرعت روابط مشارکت و اعتماد قبل از اجرای پروژه در حد متوسط بود، اما با تشکیل صندوق اعتبارات خرد این میزان افزایش یافت.
نتیجهگیری: به طور کلی با افزایش سرمایه اجتماعی، پایبندی افراد به هنجارها و قوانین حاکم بر صندوقهای اعتباری خرد روستایی افزایش پیدا میکند و این عامل بر میزان احساس تعلق به روستا و مسئولیتپذیری افراد افزوده و جامعهای منسجم پدید آمده که میزان مطرودیت اجتماعی در میان کنشگران کاهش مییابد. در واقع میتوان بیان نمود که به دلیل تشکیل صندوق خرد اعتباری و ساختار اجتماعی در این روستا میزان اعتماد و مشارکت مردم به یکدیگر به طور فزآیندهای ارتقاء یافته است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که عضویت در یک شبکه اجتماعی باعث افزایش ارتباطات با بسیاری از منابع دانش و تاثیر بر اعتماد به منابع معین دانش و در نهایت افزایش توانمندی روستاییان میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/7/10 | پذیرش: 1402/7/28 | انتشار: 1402/8/10