[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 11، شماره 2 - ( 6-1396 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 233-245 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مراحل رشد فنولوژیکی و خاک بر کیفیت علوفه شمح بیابانی (Ochradenus ochradeni) (مطالعه موردی: ابرکوه- استان یزد)
سوگند رحیمی ، اصغر مصلح آرانی، آناهیتا رشتیان، محمد حسین حکیمی میبدی، محمدرضا احمدی
- دانش آموخته کارشناسی ارشد
چکیده:   (57 مشاهده)
تولید علوفه با کیفیت از گیاهان شورزیست از اهداف اصلی زراعت در بوم‌زیست‌های تحت تنش شوری می‌باشد. شمح بیابانی، Ochradenus ochradeni)) قادر به رشد در خاک‌های غیرشور- غیرسدیمی تا شور- سدیمی می‌باشد. برای تعیین کیفیت این گونه در سه دوره رویشی، زایشی و خواب در دو منطقه حسین‌آباد و بداف در سه تکرار برداشت گردید. در هر یک از فصول صفات کیفی علوفه به روش NIR تعیین شد. نتایج نشان می‌دهد به‌طور متوسط در سه دوره، قابلیت هضم ماده خشک (DMD) برابر84/48 درصد، پروتئین خام (CP) برابر 33/10درصد، دیواره سلولی بدون همی‌سلولز (ADF) برابر 4/47 درصد، دیواره سلولی با سلولز (NDF) برابر 68 درصد، کل ماده قابل‌هضم (TDN) برابر 85/41، انرژی قابل‌هضم (DE) و انرژی متابولیسمی (ME ) به‌ترتیب برابر 37/ 15و 3/6 مگاژول بر کیلوگرم علوفه خشک است. اثر متقابل فصل و منطقه بر کلیه صفات کیفی به غیر از دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی‌سلولز، انرژی قابل‌هضم و کل ماده قابل‌هضم معنی‌دار بود. مقدار قابلیت هضم ماده خشک، کربوهیدرات محلول در آب و انرژی متابولیسمی در مرحله بذردهی به‌طور معنی‌داری بیشتر از سایر مراحل رشد بود. نتایج  این مطالعه نشان داد که خصوصیات شیمیایی خاک منطقه تأثیر معنی‌داری بر روی کیفیت علوفه گونه مورد نظر نداشت. با توجه به اینکه شمح بیابانی کیفیت علوفه مناسبی نسبت به برخی گونه‌های همراه خود و همچنین با توجه به حد بحرانی  فاکتورهای کیفی علوفه دارد بنابراین با اجرای مدیریت صحیح و اصولی مرتع می‌توان استفاده مناسبی از این گونه حیات بخش برای تغذیه دام  و غنی شدن پوشش گیاهی به‌عمل آورد.
واژه‌های کلیدی: Ochradenus ochradeni، کیفیت علوفه، قابلیت هضم، بذردهی، پروتئین خام.
متن کامل [PDF 831 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۶/۱۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۶/۱۰ | انتشار: ۱۳۹۶/۶/۱۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

رحیمی سوگند، مصلح آرانی اصغر، رشتیان آناهیتا، حکیمی میبدی محمد حسین، احمدی محمدرضا. تاثیر مراحل رشد فنولوژیکی و خاک بر کیفیت علوفه شمح بیابانی (Ochradenus ochradeni) (مطالعه موردی: ابرکوه- استان یزد). مرتع . 1396; 11 (2) :233-245

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-483-fa.html

دوره 11، شماره 2 - ( 6-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مرتع Rangeland
Persian site map - English site map - Created in 0.056 seconds with 799 queries by yektaweb 3471