Rhimi S, Mosleh Arani A, Rashtian A, Hakimi Meybodi M, Ahmadi M. The impacts of phenological growth stage and soil properties on forage quality of the Ochradenus ochradeni (Case Study: Abar kouh- Yazd province). مرتع 2017; 11 (2) :233-245
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-483-fa.html
رحیمی سوگند، مصلح آرانی اصغر، رشتیان آناهیتا، حکیمی میبدی محمد حسین، احمدی محمدرضا. تاثیر مراحل رشد فنولوژیکی و خاک بر کیفیت علوفه شمح بیابانی (Ochradenus ochradeni) (مطالعه موردی: ابرکوه- استان یزد). مرتع. 1396; 11 (2) :233-245
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-483-fa.html
چکیده: (5170 مشاهده)
تولید علوفه با کیفیت از گیاهان شورزیست از اهداف اصلی زراعت در بومزیستهای تحت تنش شوری میباشد. شمح بیابانی، Ochradenus ochradeni)) قادر به رشد در خاکهای غیرشور- غیرسدیمی تا شور- سدیمی میباشد. برای تعیین کیفیت این گونه در سه دوره رویشی، زایشی و خواب در دو منطقه حسینآباد و بداف در سه تکرار برداشت گردید. در هر یک از فصول صفات کیفی علوفه به روش NIR تعیین شد. نتایج نشان میدهد بهطور متوسط در سه دوره، قابلیت هضم ماده خشک (DMD) برابر84/48 درصد، پروتئین خام (CP) برابر 33/10درصد، دیواره سلولی بدون همیسلولز (ADF) برابر 4/47 درصد، دیواره سلولی با سلولز (NDF) برابر 68 درصد، کل ماده قابلهضم (TDN) برابر 85/41، انرژی قابلهضم (DE) و انرژی متابولیسمی (ME ) بهترتیب برابر 37/ 15و 3/6 مگاژول بر کیلوگرم علوفه خشک است. اثر متقابل فصل و منطقه بر کلیه صفات کیفی به غیر از دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همیسلولز، انرژی قابلهضم و کل ماده قابلهضم معنیدار بود. مقدار قابلیت هضم ماده خشک، کربوهیدرات محلول در آب و انرژی متابولیسمی در مرحله بذردهی بهطور معنیداری بیشتر از سایر مراحل رشد بود. نتایج این مطالعه نشان داد که خصوصیات شیمیایی خاک منطقه تأثیر معنیداری بر روی کیفیت علوفه گونه مورد نظر نداشت. با توجه به اینکه شمح بیابانی کیفیت علوفه مناسبی نسبت به برخی گونههای همراه خود و همچنین با توجه به حد بحرانی فاکتورهای کیفی علوفه دارد بنابراین با اجرای مدیریت صحیح و اصولی مرتع میتوان استفاده مناسبی از این گونه حیات بخش برای تغذیه دام و غنی شدن پوشش گیاهی بهعمل آورد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/6/10 | پذیرش: 1396/6/10 | انتشار: 1396/6/10