[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 13، شماره 3 - ( 7-1398 ) ::
جلد 13 شماره 3 صفحات 490-503 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر عوامل محیطی (ارتفاع و خاک) بر کمیت و کیفیت اسانس کاسنی وحشی (Cichorium intybus) ( مطالعه موردی: لزور –فیروزکوه)
سیده خدیجه مهدوی، محمد منصوری‌فر، محمد مهدوی، جلال محمودی
چکیده:   (171 مشاهده)
تحقیق حاضر به‌منظور بررسی تاثیر عوامل محیطی (ارتفاع و خاک) بر کمیت و کیفیت اسانس کاسنی وحشی در منطقه لزور از توابع شهرستان فیروزکوه صورت گرفت. نمونه­ها از اندام­های هوایی، ریشه و خاک در مرحله گل­دهی کامل، از سه دامنه ارتفاعی 2400-2700، 2700-3000 و 3000-3300 متر جمع‌آوری شدند. در آزمایشگاه مقدار 100 گرم از اندام هوایی و ریشه گیاه خشک شده و اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر انجام و سپس اسانس به‌دست آمده به‌منظور شناسایی ترکیبات به دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیف­سنج جرمی (GC/MS) تزریق گردید. نتایج تحقیق نشان داد بازده اسانس اندام هوایی در ارتفاعات 2400-2700، 2700-3000 و 3000-3300 متری به‌ترتیب 39/0، 58/0 و 50/0 درصد می­باشد. اصلی­ترین ترکیب­های اسانس در اندام هوایی و ریشه بتاپینن، سیسکادین 4-ان 7 اٌل، سیسابینن هیدرات، ایودسما، هیومیولن اپوکساید 2 و الفا بیسابولول می‌باشند. بازده اسانس ریشه در سه طبقه ارتفاعی 2400-2700، 2700-3000 و 3000-3300 متری به‌ترتیب 68/0، 74/0 و 71/0 درصد می‌باشد. رابطه خصوصیات شیمیایی خاک و بازده اسانس در هر دو بخش ریشه و اندام هوایی نشان داد که بین بازده اسانس و خصوصیات خاک، به‌جز pH و EC همبستگی مثبت وجود دارد. در صورتی که هدف، برداشت درصد بالایی از اسانس کاسنی باشد، جمع‌آوری آن در ارتفاع 3000-2700 متری پیشنهاد می­شود.
واژه‌های کلیدی: اسانس، خاک، کاسنی وحشی، فیروزکوه.
متن کامل [PDF 293 kb]   (29 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۸/۷/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۸/۷/۲۹ | انتشار: ۱۳۹۸/۷/۲۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahdavi S K, Mansourifar M, Mahdavi M, Mahmoudi J. Investigating the effect of environmental factors (altitude and soil) on the quantity and quality of essential oils Cichorium intybus. مرتع. 2019; 13 (3) :490-503
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-787-fa.html

مهدوی سیده خدیجه، منصوری‌فر محمد، مهدوی محمد، محمودی جلال. بررسی تاثیر عوامل محیطی (ارتفاع و خاک) بر کمیت و کیفیت اسانس کاسنی وحشی (Cichorium intybus) ( مطالعه موردی: لزور –فیروزکوه). مرتع. 1398; 13 (3) :490-503

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-787-fa.html



دوره 13، شماره 3 - ( 7-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مرتع Rangeland
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4006