Foroozeh M, Azimi M, Ashrafzadeh M. Phytochemical characteristics and Forage quality of Opuntia stricta Haw. (Case study: Mohamad Abad village of Groan city). مرتع 2020; 14 (2) :197-207
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-901-fa.html
فروزه محمدرحیم، عظیمی مژگانسادات، اشرفزاده محرم. بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی و ارزش غذایی اندامهای مختلف گیاه کاکتوس (Opuntia stricta Haw.) (مطالعه موردی: روستای محمدآباد شهرستان گرگان). مرتع. 1399; 14 (2) :197-207
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-901-fa.html
گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
چکیده: (3632 مشاهده)
کاکتوس گیاهی مقاوم به خشکی و واجد ارزشهای خوراکی، دارویی و علوفهای است. با توجه به اهمیت گونه مذکور، این مطالعه به بررسی کیفیت علوفه، ترکیبات فنول تام، فلاونوئید تام و خاصیت آنتیاکسیدانی اندامهای مختلف این گیاه شامل پد (برگ مانند)، میوه و دانه آن میپردازد. نمونهبرداری از اندامهای مختلف این گونه به صورت تصادفی و با 5 تکرار از اطراف روستای محمدآباد گرگان در سال 1396 انجام شد. پس از انتقال نمونهها به آزمایشگاه، به منظور انجام آزمایشات مورد نظر، عصارهگیری با استفاده از متانول خالص انجام شد. در ادامه، فنول کل با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو، فلاونوئید با استفاده از روش رنگسنجی و عملکرد آنتیاکسیدانی با استفاده از روش استاندارد رادیکالهای آزاد DPPH با بهرهگیری از دستگاه اسپکتوفتومتری انجام شد. همچنین شاخصهای کیفیت علوفه (CP، DMD، ME و ADF) اندامهای مختلف با استفاده از روشهای سنجش کیفیت علوفه اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از تجزیهی واریانس یکطرفه و آزمون چنددامنهای دانکن صورت گرفت. نتایج نشان داد که میزان فنول و فلاونوئید تام در پد و میوه بیشتر از دانهها است. همچنین میزان آنتیاکسیدان در دانه و میوه بیشتر از برگ اندازهگیری گردید. از طرفی میزان پروتئین خام در دانه بیشتر از میوه و برگ بود. با توجه به نتایج بهدست آمده، بذر و میوه به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی بالاتر و همچنین ارزش غذایی (CP، DMD و ME) بهتر نسبت به سایر اندامها از اهمیت بیشتری در استفادههای دارویی، تغذیهای و علوفهای برخوردار است. بعلاوه با توجه به مقاومت بالای این گونه به شرایط سخت محیطی از جمله: خشکی، کم آبی و همچنین حضور این گونه در مناطق خشک و نیمهخشک که با کمبود منابع غذایی برای استفادهی دام مواجه است، میتوان از این گونه به عنوان علوفه کمکی جهت تعلیف دام به صورت جمعآوری، خشک و آسیاب نمودن آن استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/5/7 | پذیرش: 1399/5/10 | انتشار: 1399/5/10