[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 14، شماره 2 - ( 5-1399 ) ::
جلد 14 شماره 2 صفحات 197-207 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی و ارزش غذایی اندام‌های مختلف گیاه کاکتوس (Opuntia stricta Haw.) (مطالعه موردی: روستای محمدآباد شهرستان گرگان)
محمدرحیم فروزه، مژگان‌سادات عظیمی، محرم اشرف‌زاده
گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
چکیده:   (387 مشاهده)
کاکتوس گیاهی مقاوم به خشکی و واجد ارزش­های خوراکی، دارویی و علوفه­ای است. با توجه به اهمیت گونه مذکور، این مطالعه به بررسی کیفیت علوفه، ترکیبات فنول تام، فلاونوئید تام و خاصیت آنتی­اکسیدانی اندام­های مختلف این گیاه شامل پد (برگ مانند)، میوه و دانه آن می­پردازد. نمونه‌برداری از اندام­های مختلف این گونه به صورت تصادفی و با 5 تکرار از اطراف روستای محمدآباد گرگان در سال 1396 انجام شد. پس از انتقال نمونه­ها به آزمایشگاه، به منظور انجام آزمایشات مورد نظر، عصاره­گیری با استفاده از متانول خالص انجام شد. در ادامه، فنول کل با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو، فلاونوئید با استفاده از روش رنگ‌سنجی و عملکرد آنتی‌اکسیدانی با استفاده از روش استاندارد رادیکال­های آزاد DPPH با بهره­گیری از دستگاه اسپکتوفتومتری انجام شد. همچنین شاخص­های کیفیت علوفه (CP، DMD، ME و ADF) اندام­های مختلف با استفاده از روش­های سنجش کیفیت علوفه اندازه­گیری شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از تجزیه­ی واریانس یک‌طرفه و آزمون چنددامنه­ای دانکن صورت گرفت. نتایج نشان داد که میزان فنول و فلاونوئید تام در پد و میوه بیشتر از دانه­ها است. همچنین میزان آنتی‌اکسیدان در دانه و میوه بیشتر از برگ اندازه‌گیری گردید. از طرفی میزان پروتئین خام در دانه بیشتر از میوه و برگ بود. با توجه به نتایج به‌دست آمده، بذر و میوه به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالاتر و همچنین ارزش غذایی (CP، DMD و ME) بهتر نسبت به سایر اندام­ها از اهمیت بیشتری در استفاده­های دارویی، تغذیه­ای و علوفه­ای برخوردار است. بعلاوه با توجه به مقاومت بالای این گونه به شرایط سخت محیطی از جمله: خشکی، کم آبی و همچنین حضور این گونه در مناطق خشک و نیمه‌خشک که با کمبود منابع غذایی برای استفاده­ی دام مواجه است، می­توان از این گونه به عنوان علوفه­ کمکی جهت تعلیف دام به صورت جمع­آوری، خشک و آسیاب نمودن آن استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: کیفیت علوفه، آنتی‌اکسیدان، شاخص‌های ارزش غذایی، فنول، فلاونوئید، Opuntia stricta.
متن کامل [PDF 634 kb]   (121 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/5/7 | پذیرش: 1399/5/10 | انتشار: 1399/5/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Foroozeh M, Azimi M, Ashrafzadeh M. Phytochemical characteristics and Forage quality of Opuntia stricta Haw. (Case study: Mohamad Abad village of Groan city). مرتع. 2020; 14 (2) :197-207
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-901-fa.html

فروزه محمدرحیم، عظیمی مژگان‌سادات، اشرف‌زاده محرم. بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی و ارزش غذایی اندام‌های مختلف گیاه کاکتوس (Opuntia stricta Haw.) (مطالعه موردی: روستای محمدآباد شهرستان گرگان). مرتع. 1399; 14 (2) :197-207

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-901-fa.html



دوره 14، شماره 2 - ( 5-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مرتع Rangeland
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4237