دوره 14، شماره 2 - ( 5-1399 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 207-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
چکیده:   (3786 مشاهده)
کاکتوس گیاهی مقاوم به خشکی و واجد ارزش­های خوراکی، دارویی و علوفه­ای است. با توجه به اهمیت گونه مذکور، این مطالعه به بررسی کیفیت علوفه، ترکیبات فنول تام، فلاونوئید تام و خاصیت آنتی­اکسیدانی اندام­های مختلف این گیاه شامل پد (برگ مانند)، میوه و دانه آن می­پردازد. نمونه‌برداری از اندام­های مختلف این گونه به صورت تصادفی و با 5 تکرار از اطراف روستای محمدآباد گرگان در سال 1396 انجام شد. پس از انتقال نمونه­ها به آزمایشگاه، به منظور انجام آزمایشات مورد نظر، عصاره­گیری با استفاده از متانول خالص انجام شد. در ادامه، فنول کل با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو، فلاونوئید با استفاده از روش رنگ‌سنجی و عملکرد آنتی‌اکسیدانی با استفاده از روش استاندارد رادیکال­های آزاد DPPH با بهره­گیری از دستگاه اسپکتوفتومتری انجام شد. همچنین شاخص­های کیفیت علوفه (CP، DMD، ME و ADF) اندام­های مختلف با استفاده از روش­های سنجش کیفیت علوفه اندازه­گیری شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از تجزیه­ی واریانس یک‌طرفه و آزمون چنددامنه­ای دانکن صورت گرفت. نتایج نشان داد که میزان فنول و فلاونوئید تام در پد و میوه بیشتر از دانه­ها است. همچنین میزان آنتی‌اکسیدان در دانه و میوه بیشتر از برگ اندازه‌گیری گردید. از طرفی میزان پروتئین خام در دانه بیشتر از میوه و برگ بود. با توجه به نتایج به‌دست آمده، بذر و میوه به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالاتر و همچنین ارزش غذایی (CP، DMD و ME) بهتر نسبت به سایر اندام­ها از اهمیت بیشتری در استفاده­های دارویی، تغذیه­ای و علوفه­ای برخوردار است. بعلاوه با توجه به مقاومت بالای این گونه به شرایط سخت محیطی از جمله: خشکی، کم آبی و همچنین حضور این گونه در مناطق خشک و نیمه‌خشک که با کمبود منابع غذایی برای استفاده­ی دام مواجه است، می­توان از این گونه به عنوان علوفه­ کمکی جهت تعلیف دام به صورت جمع­آوری، خشک و آسیاب نمودن آن استفاده کرد.
متن کامل [PDF 634 kb]   (1250 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/5/7 | پذیرش: 1399/5/10 | انتشار: 1399/5/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.