دوره 11، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 282-274 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jahantab E, Deylamsalehi M, Karami Borzabadi R, Motavalizadeh Kakhky A, Ansari F, Shakoori S. Comparing quantitative and qualitative characteristics of essential oils obtained from various parts of Echinophora cinerea Boiss in Dena region. مرتع 2017; 11 (3) :274-282
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-502-fa.html
جهانتاب اسفندیار، دیلم صالحی مهنّا، کرمی برزآبادی رضوان، متولی زاده کاخکی علیرضا، انصاری فردوس، شکوری سینا. مقایسه‌ شاخصه‌های کمی و کیفی اسانس استحصالی از اندام‌های متفاوت گیاه دارویی خوشاریزه‌ کوهستانی (Echinophora cinerea Boiss.) در شهرستان دنا. مرتع 1396; 11 (3) :282-274

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-502-fa.html


چکیده:   (4538 مشاهده)
در پژوهش حاضر به بررسی مؤلفه‌های کمی و کیفی روغن فرار حاصله از اندام‌های مختلف گیاه Echinophora cinerea Boiss. پرداخته شد. بدین منظور، پس از جمع‌آوری اندام رویشی گیاه مورد مطالعه از رویشگاه طبیعی آن در منطقه گردنه بیژن واقع در شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد، تفکیک اندام‌های گیاهی و سپس خشک نمودن در محیط آزمایشگاه، اسانس موجود، به روش تقطیر با آب استخراج ‌شده و سپس اجزاء شیمیایی آن‌ها، با بهره‌گیری از دستگاه‌های GC-FID و  GC/MS جداسازی و شناسایی شدند. نتایج نشان داد که میزان بازدهی اسانس حاصله از دو تیمار گل و ساقه مشابه یکدیگر و بیش از نمونه‌ برگ می‌باشد درحالی‌که بیشینه‌ تعداد اجزاء شیمیایی موجود در اسانس نمونه برگ‌ها ملاحظه گردید. از نظر کیفی نیز تفاوت‌های قابل­توجهی به چشم می‌خورد اما در مجموع، در همه تیمارهای مورد ارزیابی، چهار ترکیب فارنسول<2,3- دی هیدرو->، کارواکرول، اولئیک اسید و ژرانیول به‌عنوان شاخص معرفی می­گردند. شایان ذکر است که در مقایسه میان اجزاء ترپنی، سهم حضور مونوترپن­های حاوی اکسیژن در تیمار ساقه و سزکویی‌ترپن­های حاوی اکسیژن در تیمارهای برگ و گل، غالب بودند. لذا برای استفاده مطلوب از همه خواص روغن معطر موجود در گیاه دارویی خوشاریزه کوهستانی، ترکیب گل، برگ و ساقه توصیه‌شده و قدر مسلم نمی‌توان قائل به تمایز و ارجحیت در میان اسانس حاصله از سه اندام متفاوت گیاه مورد مطالعه گردید.
 
متن کامل [PDF 333 kb]   (1494 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/9/26 | پذیرش: 1396/9/26 | انتشار: 1396/9/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرتع می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 All Rights Reserved | Rangeland

Designed & Developed by : Yektaweb