Mahdavi S K, Mansourifar M, Mahdavi M, Mahmoudi J. The effect of altitude and soil on the quantity and quality of essential oils of Cichorium intybus Case study: Lazour Firouzkhouh. مرتع 2019; 13 (3) :490-503
URL:
http://rangelandsrm.ir/article-1-787-fa.html
مهدوی سیده خدیجه، منصوریفر محمد، مهدوی محمد، محمودی جلال. بررسی تاثیر عوامل محیطی (ارتفاع و خاک) بر کمیت و کیفیت اسانس کاسنی وحشی (Cichorium intybus) ( مطالعه موردی: لزور –فیروزکوه). مرتع. 1398; 13 (3) :490-503
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-787-fa.html
گروه منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور
چکیده: (3813 مشاهده)
تحقیق حاضر بهمنظور بررسی تاثیر عوامل محیطی (ارتفاع و خاک) بر کمیت و کیفیت اسانس کاسنی وحشی در منطقه لزور از توابع شهرستان فیروزکوه صورت گرفت. نمونهها از اندامهای هوایی، ریشه و خاک در مرحله گلدهی کامل، از سه دامنه ارتفاعی 2400-2700، 2700-3000 و 3000-3300 متر جمعآوری شدند. در آزمایشگاه مقدار 100 گرم از اندام هوایی و ریشه گیاه خشک شده و اسانسگیری به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر انجام و سپس اسانس بهدست آمده بهمنظور شناسایی ترکیبات به دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) تزریق گردید. نتایج تحقیق نشان داد بازده اسانس اندام هوایی در ارتفاعات 2400-2700، 2700-3000 و 3000-3300 متری بهترتیب 39/0، 58/0 و 50/0 درصد میباشد. اصلیترین ترکیبهای اسانس در اندام هوایی و ریشه بتاپینن، سیسکادین 4-ان 7 اٌل، سیسابینن هیدرات، ایودسما، هیومیولن اپوکساید 2 و الفا بیسابولول میباشند. بازده اسانس ریشه در سه طبقه ارتفاعی 2400-2700، 2700-3000 و 3000-3300 متری بهترتیب 68/0، 74/0 و 71/0 درصد میباشد. رابطه خصوصیات شیمیایی خاک و بازده اسانس در هر دو بخش ریشه و اندام هوایی نشان داد که بین بازده اسانس و خصوصیات خاک، بهجز pH و EC همبستگی مثبت وجود دارد. در صورتی که هدف، برداشت درصد بالایی از اسانس کاسنی باشد، جمعآوری آن در ارتفاع 3000-2700 متری پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/7/29 | پذیرش: 1398/7/29 | انتشار: 1398/7/29