[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 111-94 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات برخی از پارامترهای کمی، مورفولوژی و فیزیولوژی گل ماهور اروپایی در طبقات متنوع ارتفاعی رویشگاه هزارجریب
زهرا باقری، محمد رحیم فروزه، معصومه مازندرانی، هدی شهیری، صادق آتشی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (596 مشاهده)
سابقه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی مراتع به جهت اثرات درمانگری و صنعتی آنها بسیار با اهمیت است. میزان کمی و کیفی مواد موثره موجود در گیاهان در هر منطقه تحت تاثیر عوامل محیطی و تنش­های اکولوژیک در آن منطقه است. همچنین از مهمترین عواملی که در استخراج مواد موثره گیاهان مورد توجه قرار می‌گیرد، حلال است که انتخاب آن به قسمت‌های مختلف یک گیاه و نیز مواد متشکله آن بستگی دارد. اندام‌های گیاهی و سیستم­های حلالی انتخاب شده می­تواند روی کمیت و نوع ترکیبات جدا شده تاثیرگذار باشند. هدف تحقیق حاضر بررسی موارد مذکور در خصوص گل ماهور تماشایی می­باشد.
مواد و روش: ابتدا رویشگاه گل ماهور تماشایی در مرتع چهارباغ استان گلستان شناسایی شد و سپس در نقاط معرف رویشگاه نمونه‌برداری از اندام‌های گل و برگ این گونه از طبقات ارتفاعی 2100 2300 2500 2700 متری در سه تکرار جمع آوری گردید. در هر نقطه معرف با توجه به پراکنش، ابعاد و ضریب تغییرات تاج پوشش گونه گل ماهور، تعداد 30 پلات مستقر گردید. نمونه‌ها پس از پاکسازی در هوای آزاد، به مدت 24 ساعت در دمای 45 درجه سانتی گراد در آون قرار گرفتند و سرانجام در پاکت­های کاغذی نگهداری و جهت ارزیابی برخی خصوصیات فیتوشیمیایی همچون میزان فنل کل، فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی به آزمایشگاه انتقال داده شدند و با حلال­های اتانول و متانول و با دو روش عصاره‌گیری شامل خیساندن و استفاده از ریزموج فراصوت عصاره‌گیری شدند.
نتایج: بنابر نتایج بیشترین میزان فنل کل (46/119 میلی‌گرم بر گرم وزن خشک) دراندام گل، ارتفاع 2100 متر، حلال اتانول و روش عصاره‌گیری با ریزموج - فراصوت، بیشترین میزان فلاونویید کل (07/31 میلی گرم بر گرم وزن خشک) در اندام برگ، ارتفاع 2100 متر، حلال متانول و روش عصاره‌گیری با ریزموج - فراصوت و بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (49/81 درصد) در اندام گل، ارتفاع 2100 متری، حلال اتانول و عصاره‌گیری به روش خیساندن مشاهده شد. همچنین تجزیه واریانس میزان IC50 نمونه‌ها نشان داد که قدرت مهار کنندگی رادیکال‌های آزاد DPPH به تنهایی یا اثر متقابل، در P<0.01)) تفاوت معنی داری داشت. نتایج مقایسه میانگین سه عامل ارتفاع، اندام و حلال بر میزان IC50 نمونه‌ها نشان داد که گونه گیاهی مورد مطالعه در ارتفاع 2500 متری، در اندام گل و با نوع حلال متانول بیشترین میزان IC50  و به تبع آن کمترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی را دارا است.
نتیجه گیری: با توجه به پراکنش گل ماهور در مناطق کوهستانی، به نظر می­رسد گرادیان ارتفاعی، نحوه استخراج و نوع اندام گیاهی تاثیر قابل توجهی در متابولیت­های ثانویه مورد بررسی و خواص آنتی اکسیدانی این گیاه دارد؛ لذا به منظور تولید، بهره برداری، فراوری و استفاده از مواد موثره گیاه speciosum  Verbascum در ترکیبات دارویی توجه به موارد مذکور توصیه می­گردد.
 
واژه‌های کلیدی: گل ماهور، فنل، فلاونوئید، آنتی اکسیدان، موسیلاژ
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/12 | پذیرش: 1400/4/18 | انتشار: 1401/1/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baghari Z, Forouzeh M R, Mazandarani M, Shahiri H, Atashi S. Investigation on changes in some quantitative, morphological and physiological parameters of (Verbascum thapsus) in various elevation classes in Hezar Jarib. مرتع. 2022; 16 (1) :94-111
URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-950-fa.html

باقری زهرا، فروزه محمد رحیم، مازندرانی معصومه، شهیری هدی، آتشی صادق. بررسی تغییرات برخی از پارامترهای کمی، مورفولوژی و فیزیولوژی گل ماهور اروپایی در طبقات متنوع ارتفاعی رویشگاه هزارجریب. مرتع. 1401; 16 (1) :111-94

URL: http://rangelandsrm.ir/article-1-950-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مرتع Rangeland
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4410